Na crno radilo 185 radnika: Rezultati kontrole Inspekcije u devet mjeseci, a evo kolike su kazne poslodavcima

Zbog toga su poslodavcima izrečene kazne od oko 295.000 KM rečeno je u Republičkom inspektoratu

10.11.2023. 13:10
  • Podijeli:
strani radnici bih anadolija (4)-650ea4128c5d4.webp Foto: Anadolija

U Republici Srpskoj za devet mjeseci ove godine kontrolisano je 8.289 radnika od kojih 185 nije imalo zaključen ugovor o radu i prijavu na obavezne vidove osiguranja.

Zbog toga su poslodavcima izrečene kazne od oko 295.000 KM rečeno je u Republičkom inspektoratu.

Prošle godine kontrolisana su 14.344 radnika, a njih 200 nije imalo zaključen ugovor o radu i prijavu za osiguranje, dok su kazne izrečene poslodavcima iznosile 301.000 KM.

"Na osnovu dostupnih podataka o rezultatima izvršenih kontrola u prethodnim godinama, evidentno je da se broj radnika na crno smanjuje, ali je i dalje prisutan. Suzbijanje rada na crno i sive ekonomije kontinuirano je u fokusu djelovanja Inspektorata Republike Srpske", istakli su u ovoj instituciji.

Oni su pojasnili da se angažovanje radnika na crno najčešće konstatuje u oblastima ugostiteljstva, trgovine, eksploatacije i prerade drveta, te uslužnim djelatnostima.

U odnosu na prethodne godine uočeno je smanjenje rada na crno u oblasti građevinarstva, što se, kako kažu, može povezati sa nedostatkom stručne radne snage u ovoj djelatnosti.

U Inspektoratu podsjećaju da ovlaštenje da kontrolišu prijavljivanje radnika imaju svi inspektori u svojim primarnim oblastima nadzora, kao i inspektori Poreske uprave Srpske i Republičke uprave za igre na sreću.

"Time je značajno povećan broj inspektora i kontrola u ovom segmentu, dok je ranije te kontrole vršila samo inspekcija rada", zaključili su u Inspektoratu RS.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()