Može li vještačka inteligencija zamijeniti novinare?

Vještačka inteligencija je duboko zagrebala u svijet novinarstva

26.12.2023. 21:00
  • Podijeli:

Pojava interneta, pametnih telefona i društvenih mreža u zadnjih dvadeset godina, značajno su promijenile novinarstvo, a sada je tu i vještačka inteligencija.

Posljednje vijesti da će ChatGPT uskoro pisati sažetke novinskih članaka za svjetske medije poput Politica i Business Insidera, te najavljeni televizijski kanal "Channel 1" koji će emitovati program koji u potpunosti uređuje i vodi vještačka inteligencija, izazvale su brojne polemike na jedno pitanje - može li vještačka inteligencija zamijeniti novinare?

Vještačka inteligencija je duboko zagrebala u svijet novinarstva. Sve više medija je koristi i to prvenstveno za optimizaciju procesa.

"Ono gdje će doći do zamjene sa vještačkom inteligencijom jesu ti neki operativni zadaci u novinarstvu. Ono što recimo ChatGPT i druge aplikacije i dalje neće moći jeste da dobijaju informacije iz prve ruke poput intervju, terenskog rada, posmatranja, istraživanja", kazao je BORISLAV VUKOJEVIĆ, viši asistent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

"Ja sam nekoliko puta koristio ChatGPT da mi izvuče neke podatke koje bi ovako guglanjem teže došao do njih, a on ih uspije dosta lako izvući na osnovu onog što sam ja dao kao input. Čini se da bi to moglo olakšati novinarski posao, a možda bi u prvoj liniji mogli stradati novinari koji se bave stavljanjem vijesti na portale", smatra novinar Dejan Šajinović.

I upravo je to ono što se mnogi pitaju - da li će vještačka inteligencija zamijeniti novinare?

"Moj odgovor je da se to već dešava ali se mijenjaju repetativni zadaci. Niti jedna vještačka inteligencija ne može ugroziti kreativne novinare, istraživačke novinare, novinare koji dolaze do primarnih izvora i sažimaju te informacije. Ono što je po meni možda najbolje jeste ta hibridna forma gdje se vještačka inteligencija koristi kao asistent i pomaže novinaru da radi svoj posao", poručio je Vukojević.

A, treba imati na umu to da je takav asistent samo alat, kojim čovjek mora naučiti upravljati jer....

"...kao i svaki alat, i nož vam može poslužiti kao alat, a može vam poslužiti kao oružje. Bukvalno, vještačka inteligencija vam može poslužiti kao alat koji vam može biti koristan u vašem poslu, ali isto tako nekim ljudima, organizacijama, zemljama koje imaju loše namjere može poslužiti kao veoma loše oružje", izjavio je Šajinović.

Nama je poslužila da je pitamo - hoće li nas na kraju zamijeniti?

CHATGPT: "Vještačka inteligencija (VI) već se koristi u novinarstvu za određene zadatke, ali trenutno nije u mogućnosti potpuno zamijeniti ljudske novinare"

Ako ništa, bar možemo malo odahnuti. Ali ne previše, jer ukoliko ne budemo išli u korak sa razvojem tehnologija, možda ispadnemo iz stroja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()