Mostar: Aleksa Šantić se "vratio" u svoju ulicu

Okončan period od 28 godina tokom kojih su u Mostaru ulice nosile nazive po predstavnicima fašističkog terora

09.05.2023. 17:40
  • Podijeli:
Ulica Alekse Šantića Mostar_Srna-645a6877e06d9.webp Foto: Srna

Jedan od najpoznatijih mostarskih i srpskih pjesnika danas se na neki način vratio u Mostar.

Naime, table sa nazivom "Ulica Alekse Šantića" ponovo su postavljene u "gornju Šantićevu", koja je u poslijeratnim godinama bila preimenovana u Ulicu Mile Budaka, po zvaničniku u vladi Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Još pet ulica u Mostaru dobilo je nove table, na osnovu odluke koju je Gradsko vijeće Mostara, donijelo dvotrećinskom većinom 14. jula prošle godine, prema kojoj je odlučeno da ulice u ovom gradu više ne nose nazive po političkim i vojnim zvaničnicima ustaškog režima iz perioda Drugog svjetskog rata, prenosi Srna.

Time je okončan period od 28 godina tokom kojih su u zapadnom dijelu Mostara ulice nosile nazive po licima koja su u istoriji zabilježena kao predstavnici fašističkog terora sprovođenog nad drugim narodima i neistomišljenicima.

Na osnovu ove odluke, Ulica Vokića i Lorkovića, ministara u NDH, sada se zove Ulica Tina Ujevića, a Ulica Đure Spuževića sada je Ulica Ismeta Ice Voljevice.

Ulica tabornika Ive Zelenike sada nosi naziv Ulica Ciglana, dok je Ulica Rafaela Bobana promijenila naziv u Ulica fra LJudevita Laste.

Ulica nazvana po ustaškom povjereniku za BiH Juri Francetiću sada će biti Humska.

Hrvatske vlasti u Mostaru su 1995. godine u dijelu grada koji je bio pod njihovom kontrolom promijenile nazive 73 ulice i trga u Mostaru, među kojima i šest spornih.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()