Mljekari iz RS zahtijevaju podršku kakvu imaju njihove kolege u Srbiji i Federaciji BiH

Milorad Arsenić predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske ističe da nisu sjedili skrštenih ruku

09.11.2023. 19:22
  • Podijeli:

U Banjaluci danas i sastanak mljekara i predstavnika resornog ministarstva Republike Srpske.

Svako sa svojim pogledom na trenutnu situaciju u ovoj oblasti. Prvi smatraju da su ove godine oštećeni kada je riječ o računu kapitalnih ulaganja, ističući da je proizvodnja sada skuplja za 80 do 100 odsto, dok nosioci vlasti kažu da baš mljekarski sektor povlači najviše sredstva iz budžeta.

Tako podsjećaju da je od početka godine izdvojeno više od 62 miliona maraka. Ono što je sigurno - cijene proizvoda, neće biti mijenjane u skorije vrijeme.

Proizvođači mlijeka zahtijevaju podršku, kakvu imaju mljekari u Srbiji i Federaciji BiH s obzirom da je, kažu, tržište isto, a uslovi slični. Predlažu korekciju konkursa za kapitalna ulagana jer, sudeći prema iskustvima iz prakse, ostavlja prostor za manipulacije, dok odobrena sredstva čekaju "kao ozebao sunca".

Milorad Arsenić predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske ističe da nisu sjedili skrštenih ruku.

"Ove godine smo radili, investirali, ulagali, zadužili se kod banaka, unaprijedili smo tehnološki na visokom nivou, reći ću samo jedan primjer, ja dolazim iz nerazvijene opštine od 20.000 stanovnika, gdje imamo osam robota za mužnju. Za podsticaje sam konkurisao i čekam ih kao ozebao sunca da namirim tekuće obaveze u kojima sam u minusu", istakao je Arsenić.

Za mljekarski sektor u Republici Srpskoj ove godine izdvojeno je dodatnih deset miliona maraka koji će biti isplaćeni po grlu, uz 62 miliona koja su povučena od početka godine, poručuju iz resornog ministarstva, ističući i da je otkupna cijena mlijeka u RS, za 20 odsto veća u odnosu na Federaciju BiH i Evropsku uniju.

Saša Lalić kaže da je u ovoj godini u prvih šest mjeseci imamo 3,3 miliona litara mlijeka više u otkupu i premiji u odnosu na isti period prošle godine.

S obzirom da se cijena žitarica na svjetskoj berzi, postepeno stabilizuje, procjenjuju prerađivači, za očekivati je i da cijene mlijeka i mliječnih prerađevina u tržnim centrima, jedan duži period, ostanu na sadašnjem nivou.

Duško Cvijetinović, vlasnik mljekare iz Bijeljine ističe da ako se sagleda onda je vidljivo "pali su malo inputi, pale su žitarice sa cijenama".

"Tako da se to negdje poklapa, cijene mlijeka mislim da će ostati iste i mislim da se ni cijene proizvoda neće mijenjati u ovoj godini, tako da će i seljaci uspjeti da se poklope i da se i mi održimo na ovom nivou", smatra Cvijetinović.

Podsjećajući da ovogodišnji agrarni budžet iznosi 180 miliona maraka, iz Ministarstva navode da su subvencionisani i mali i veliki proizvođači, dok za narednu najavljuju 30 odsto više korisnika podsticaja, u odnosu na prethodnu godinu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()