Mladi željni znanja: Pored standardnih smjerova, biraju sve više informacione tehnologije

Pitali smo za koja zanimanja su studenti ove godine najviše zainteresovani i da li je u posljednje vrijeme došlo do promjene interesovanja, odnosno studijskih programa koja privlače brucoše?

17.03.2023. 17:36
  • Podijeli:
studenti-6411a930b05a6.webp Foto: Univerzitet u Banjoj Luci

Kada je riječ o interesovanju studenata, za upis na prvu godinu studija ona su tradicionalno ista iz godine u godinu, na Univerzitetu u Banjoj Luci.

"Veliko interesovanje za upis na prvu godinu, prvog ciklusa studija, u akademskoj 2022/23. godini, studenti su pokazali za: Fakultet bezbjednosnih nauka, Medicinski fakultet, Mašinski fakultet, Studijski program psihologija na Filozofskom fakultetu, Pravni i Ekonomski fakultet, Studijski program arhitektura na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu, Studijski program Računarstvo i informatika na Elektrotehničkom fakultetu, Akademiju umjetnosti, Fakultet političkih nauka, Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta i druge fakultete, odnosno studijske programe koji se izvode na Univerziteta u Banjoj Luci", rekli su za portal UNAworld u ovoj ustanovi.

Poredeći rezultate upisa sa brojem maturanta koji završavaju srednjoškolsko obrazovanje i ostalim faktorima, na ovom Univerzitetu kažu da su zadovoljni brojem studenta koji su odlučili da se školuju u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Mladi željni znanja

Prorektor za naučno-nastavna pitanja na univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru, profesorka Azra Špago, kaže za UNU da na ovom Univerzitetu u posljednih par godina  najviše interesa je iskazano za studiranje na Fakultetu informacijskih tehnologija. 

"Takođe, maturanti su u većoj mjeri  zaniteresovani za studiranje na studijskim programima: Poslovna informatika, Farmacija, "Kriminologija i sigurnosne studije" na Pravnom fakuletu, Zdravstvena  njega, Dizajn interijera i Turizam", kaže Špago.

Tradicionalno, dodaje, interes srednjoškolaca je iskazan i za studiranje na Pravnom, Ekonomskom, Građevinskom, Mašinskom fakultetu, odsjecima za "Sport i zdravlje", "Psihologija i sociologija" na Nastavničkom fakultetu, te odsjeku za "Engleski jezik" na Fakultetu humanističkih nauka", kaže Špago.

Od naredne akademske godine planiraju uvođenje novih studijskih programa, kao što su "Biotehnika" i "Nutricionizam" na Agromediteranskom fakultetu, "Novinarstvo i odnosi s javnošću" na Fakultetu humanističkih nauka, te "Pedagogija i specijalna pedagogija" i "Biologija i Hemija" na Nastavničkom fakultetu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()