Loš kvalitet zraka ostavlja ozbiljne posljedice po stanovništvo

Nju Delhi je ovih da u samom vrhu najzagađenijih gradova svijeta, a slična situacija je i u Sarajevu, Beogradu i drugim gradovima našeg regiona

12.01.2023. 17:31
  • Podijeli:

Gusti pokrivač smoga prekrio je ove srijede glavni grad Indije, Nju Delhi, koji se tako našao u samom vrhu najzagađenijih gradova svijeta.

Na hladan i zagađen vazduh žale se brojni građani, koji im stvara poteškoće s disanjem, pogotovo kod osoba sa respiratornim oboljenjima.

Za Delhi i gradove u okruženju danima se može reći da su prava "gasna komora". Vazduh je toliko zagađen da je blokirao svakodnevni život i rad stanovništva.

Vlasti Indije su, radi rješavanja ovog problema, protekle godine donijele nekoliko mjera, među kojima je i kontrola spaljivanja otpadnog drveta, ali i otpada generalno, posebno u hladnijem periodu godine.

Stručnjaci smatraju da bi ove mjere trebalo primijeniti na šire područje sjeverne Indije, što bi omogućilo efikasnije kontrolisanje zagađenosti.

Nažalost ni gradovi u regionu, ne mogu da se pohvale dobrim kvalitetom zraka. Tako je samo Sarajevo u prošloj godini nekoliko puta bilo u samom vrhu najzagađenijih gradova svijeta, a i u ovu godinu je ušlo na vrhu liste gradova sa najnezdravijim zrakom.

Slična situacija je i u Beogradu, ali i Skopju i Zenici.

Loš kvalitet zraka najviše posledice ostavlja po stanovništvo, posebno po osobe sa resporatornim problemima, kao što su astmatičari, srčani bolesnici, stariji, djeca i trudnice.

Stoga je što prije, potrebno preduzeti sve potrebne mjere da bismo udisali čist zrak i izbjegli komplikacije koje stvara zagađena atmosfera.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()