Libanac Tarik Abu Zahab i u devetoj deceniji života na biciklu preže i po 50 kilometara

Učestvovao je na prvoj međunarodnoj biciklističkoj trci 1961. godine u Parizu

26.03.2023. 11:50
  • Podijeli:
libanac_bickl_anadolija 1-642011a99c148.webp Foto: Anadolija

Libanac Tarik Abu Zahab i u devetoj deceniji života ne odustaje od ljubavi prema biciklizmu.

U mladosti je učestvovao u biciklističkim utrkama u mnogim evropskim zemljama, a i danas, u 84. godini života, nastavlja aktivno da pedalira uprkos svojim poodmaklim godinama.

Abu Zahab većinu svog vremena provodi u prodavnici bicikala koju je otvorio 1966. godine u Zarifu u Bejrutu.

Zidovi 57-godišnje radnje u kojoj prodaje i popravlja bicikle ispunjeni su medaljama koje je Abu Zahab osvojio na međunarodnim biciklističkim takmičenjima na kojima je učestvovao u različitim zemljama, posebno u Evropi, između 1957. i 1975. godine.

Tu su i isječci iz članaka objavljenih u različitim medijima u Evropi.

Za Anadoliju je pričao o ljubavi prema biciklizmu koja se javila u djetinjstvu.

Rođen je u Bejrutu 1939. godine.

"Moj otac je kupio bicikl mojoj sestri da ide u školu 1947. Imao sam osam godina. Moja sestra je otišla na školovanje u Evropu, a ja sam dobio njen bicikl. Brat i ja smo počeli ići u školu biciklom 1952. Tako je to postalo sredstvo koje sam svakodnevno koristio", kaže Abu Zahab.

Učestvovao je na prvoj međunarodnoj biciklističkoj trci 1961. godine u Parizu.

Učestvovao je i u "Trci mira" održanoj u Berlinu '60-ih godina.

Zbog njegovog učešća na biciklističkim trkama u Njemačkoj, Poljskoj i Češkoj, Abu Zahabovo ime nalazi se u muzeju pod nazivom "Friedensfahrt", što znači "Trka za mir", u Kleinmuhlingenu u Njemačkoj.

"Oni su mi odali veliku čast. Dolazim tako svake godine zajedno sa mnogim starim sportistima", pojasnio je Abu Zahab.

O prošlim vremenima pričao je sa mnogo emocija koje nije mogao sakriti ni dok je otvarao plavu fasciklu pored svog stola u svojoj radnji u kojoj se nalaze poštanske markice sa njegovom fotografijom.

Štampane su u Njemačkoj 2014. godine.

Unatoč poodmakloj dobi i nedostatku adekvatne infrastrukture za biciklizam u Libanu, Abu Zahab ne zanemaruje da svakog vikenda vozi svoj bicikl sa porodicom i prijateljima.

"Pedaliram 50 kilometara svakog vikenda", rekao je ovaj 84-godišnjak.

Abu Zahab, koji se, kao i svi ostali u Libanu, požalio na gužve u saobraćaju, naglasio je da posebno biciklisti imaju mnogo problema u saobraćaju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()