Kvadrat stana u Sarajevu do 8.000 maraka, Banjaluka i Mostar nešto jeftniji

Nenormalan skok cijena nekretnina u cijeloj BiH

01.04.2023. 12:01
  • Podijeli:
nekretnine stanovi pixabay-6400b7ffa29f3.webp Foto: Pixabay

U svijetu je osjetno primjetan pad cijena nekretnina, dok je potpuno suprotan slučaj s Bosnom i Hercegovinom, a posebno se to odnosi na tri najveća grada u BiH.

Naime, u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru cijene nekretnina, posebno stanova i kuća i dalje su izuzetno visoke, a sve kao posljedica inflacije.

Interesantan grad za kupovinu

Gotovo sva predviđanja govore da bi se u narednih pola godine drastično mogle smanjiti cijene nekretnina, međutim prema našim sagovornicima za BiH to nije slučaj.

Spaho Ljajić, agent za nekretnine je u razgovoru za UNU kazao da je glavni grad BiH izuzetno interesantan grad za kupovinu, posebno stanova.

"Cijene su različite, a najskuplje je u samom centru, gdje one iznose 7.000 ili 8.000 maraka. Kada idemo van grada, od centra, cijene su nešto povoljnije, dakle do 3.500 maraka može se naći stan, ali u perifernim dijelovima Sarajeva", govori nam Ljajić.

O eventualnom padu cijena nekretnina, naš sagovornik ističe da trenutno prave analizu, koje pokazuju da u svijetu opada cijena.

"Kod nas nešto tako nije za očekivati, bar u nekom narednom periodu, možda stagnacija, ali pad cijena ne. Posebno ne u Sarajevu, jer se izuzetno malo gradi, skoro nimalo. Imamo jedno gradilište u Starom Gradu, u Novom Sarajevu skoro ništa, u Centru imamo gradilište na Šipu u Novom Gradu imamo nešto, kao i na Ilidži, uglavnom to je malo za ovako ozbiljan grad. Cijene bi pale kada bi se gradilo. Pogledajte samo u Istočnom Sarajevu, tamo se gradi i tamo možete naći stan za 2.200 do 2.400 maraka po kvadratnom metru", istie naš sagovornik.

Sigurno ulaganje

Precizira da u vrijeme inflacije tradicija naroda s ovih prostora jeste štednja u nekretninama.

"Svi uglavnom tada kupuje nekretnine, a malo ko obveznice, neke vrijednosne papire, pa čak i zlato. Otuda je potražnja za nekretnimama veća. Također, imamo tradiciju da se nešto ostavi svojima. Da ne govorimo da ćete skoro svaki dan u sandučetu naći da vam je banka poslala dopis da imaju povoljne kamate. Dosta je crnog novca, nakon rata u Ukrajini, mnogi su povukli novac iz banaka, te raste potražnja za nekretninama. A na kraju najisplativije je kupiti danas nekretninu", napominje.

Kada su u pitanju cijene nekretnina u Banjaluci i Mostaru, naš sagovornik govori da je grad na Vrbasu prilično skup.

"Tamo se cijene stanova kreću po 5.000 maraka, dok je Mostar nešto malo povoljniji. Treba naglasiti da je također sve veća potražnja za iznajmljivanjem stanova. Treba znati da se u Beogradu garsonjere izdaju po 500 ili 600 eura. Mnogi danas rade od kuće, tako da im stan dođe kao posao, kancelarija i mjesto gdje žive. Nisam najsretniji zbog cijena, ali i iznajmljivanja 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()