Kupovina na kilogram gotovo nedostižna: Cijene voća i povrća osjetno porasle

Dugogodišnja prodavačica na mostarskoj tržnici Olga Šindik kaže nam da su nagle promjene vremena utiecale na brojne tradicionalne poljoprivredne kulture.

27.04.2024. 12:47
  • Podijeli:
pijaca rini una-65254efbd5f1e.webp Foto: UNA

Temperaturni šokovi posljednjih dana utiecali su na cijene voća i povrća u Hercegovini, a ponajviše domaćeg.

Tako su sezonu domaćeg voća i povrća otvorile jagode, a ovih dana stigle su i prve trešnje, koje nerijetko zovu “aprilke“, mladi krompir, mladi luk u glavici, ali i grašak.

Narod ne kupuje na kilogram

Dugogodišnja prodavačica na mostarskoj tržnici Olga Šindik kaže nam da su nagle promjene vremena utiecale na brojne tradicionalne poljoprivredne kulture.

– Imam stalne mušterije, ima, naravno, i onih koji se žale na cijene, ali znaju da je domaće, pa opet kupe. Istina, već duže vrijeme narod ne kupuje na kilogram, već se traži za marku, dvije – govori nam ona.

Tako su lani u ovo doba trešnje i domaće jagode bile šest KM, a sada su osam maraka po kilogramu. Mladi grašak ima istu cijenu. Kupus, raštika i zeleni luk, kao i paradajz, paprike, krastavci, tikvice i prasa prodaju se po cijeni od 5 KM za kilogram.

Najjeftiniji mladi kupus

Kilogram mladog luka u glavici košta 4 KM, koliko i špinat, a brokule između 6 i 8 KM.

Cijena mladog krompira je od 3,5 do 4 KM, mrkve i blitve 3 KM, bijelog luka između 12 i 15 KM po kilogramu. Najjeftiniji je mladi kupus koji se prodaje za 2 KM po kilogramu, piše Dnevni avaz.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()