Kum Ante Gotovine ulazi u veliki energetski projekt u BiH

Koncesionaru je dodijeljena koncesija za izgradnju solarne elektrane “SE Orlovac” ukupne instalirane snage 92,5 MW

05.04.2024. 12:49
  • Podijeli:
ante-gotovina-borna-filic-pixsell.jpg Foto: Pixsell / Borna Filić

U zgradi Vlade Livanjskog kantona jučer je potpisan ugovor između Vlade kao koncesora i firme “Earth Finance” d.o.o. kao koncesionara, piše BiznisInfo.ba.

Ugovor je ispred Vlade potpisao ministar privrede Miroslav Jaglica, a ispred firme “Earth Finance” Mirko Medenica iz grupacije Woodburn Capital Partners. Potpisu je prisustvovao i Aleš Ottmar, ekonomski savjetnik pri Ambasadi Češke Republike u BiH.

Koncesionaru je dodijeljena koncesija za izgradnju solarne elektrane “SE Orlovac” ukupne instalirane snage 92,5 MW, u cilju korištenja solarnog – potencijala za proizvodnju električne energije na lokalitetu “Orlovac” općina Tomislavgrad.

Jednokratna koncesijska naknada iznosi 20.176,60 KM, dok će se godišnja koncesijska naknada obračunavati u iznosu 1,8% od ukupnog bruto prihoda ostvarenog proizvodnjom električne energije.

Inače, prema podacima BiznisInfo.ba, vlasnici firme “Earth Finance” su Dražen Vučemil, Željko Dilber te kompanija Woodburn Invest iz Češke.

Dilber je bivši HDZ-ov zastupnik Hrvatskog sabora i kum generala Ante Gotovine. Rođen je u Travniku, a nastanjen u Zadru.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()