Kraj agonije: Uklonjen šećer koji je doveo do masovnog pomora pčela u Mostaru

U pet vagona teretnog voza koji su se prevrnuli, podsjetimo, nalazilo se 202.520 kg šećera

14.05.2024. 19:25
  • Podijeli:
mostar (2)-640323b804fc7.webp Foto: UNA

Napokon je došao kraj agoniji mostarskih pčelara. Tako je nakon pisanja "Avaza“ , vjerovatno, tokom uklonjen industrijski šećer s mjesta željezničke nesreće koja se još 10.marta dogodila u mostarskom prigradskom naselju Opine, a koji je bio uzrokom masovnog pomora pčela na području Mostara.

Prosulo se 202.520 kilograma šećera

U pet vagona teretnog voza koji su se prevrnuli, podsjetimo, nalazilo se 202.520 kg šećera.

U noći nesreće usljed kišnih padavina značajna količina šećera se istopila usljed čega su se formirale šećerne lokve koje su, kako smo pisali, a kako su to konstatirali i federalni veterinarski inspektori, intenzivno privlačile pčele.

"Pošto se radi o neprirodnom, a vjerovatno i zagađenom izvoru hrane za pčele, evidentno je ugibanje istih", stajalo je u odgovoru koji smo dobili od Federalne uprava za inspekcijske poslove.

Također, inspektori su naveli i da su na licu mjesta evidentirali kako je dio šećera pokriven folijom koja je učvršćena kamenjem i paletama.

"Pomenuto izgleda kao nedovršen posao i privremeno rješenje, a nije poznato ko je izvršio prekrivanje. Preostali dio industrijskog šećera, odnosno zatečene mase koji nije prekrivena, zaprljan je prašinom, blatom, kamenjem, zemljom i sl., ali i nekom crnom materijom koja podsjeća na ulje", naveli su u svom nalazu inspektori.

Odužio se postupak

I dok su mostarski pčelari okupljeni oko Pčelarskog društva "Vrijesak“ bili očajni i obraćali se svim institucijama, a jedinu nadu polagali u medije, dotle se cijeli postupak odužio u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, jer je, kazali su nam, uvoznik robe firma STUDEN-AGRANA Rafinerija šećera d.o.o. Brčko podnio zahtjev za otpis robe. U pet vagona koji su se prevrnuli nalazilo se 202.520 kg šećera.

Da bi šećer mogao biti uništen pod carinskim nadzorom, na lice mjesta je, u skladu s procedurom, trebao izaći i sudski vještak poljoprivredne struke koji je to učinio 27.aprila, a tri dana poslije dostavio nalaz. Sačinjavanju zapisnika Carinske ispostave Mostar morao je prethoditi zahtjev za uništenje robe pod carinskim nadzorom od "Željeznica FBiH“. Iz tog preduzeća su 8.maja u UIO poslali dopis kojim su ih obavijestili da će „zahtjev za uništenje robe pod carinskim nadzorom podnijeti čim sklope ugovor sa komunalnim preduzećem za zbrinjavanje otpada i da očekuju da će to biti u roku od par dana“.

Podsjetimo, naša ekipa je u subotu, 11.maja na licu mjesta zatekla nepromijenjeno stanje kada smo objavili tekst naslovljen "Kako je prosuti šećer postao važniji od masovnog pomora pčela u Mostaru".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()