Košarac: Međunarodni eksperti zaduženi za zdravlje životinja daće svoje preporuke

Istakao je da je dosadašnja procjena da je uklonjeno više od 3.000 svinja koje su zaražene ovom bolešću, a da je direktna šteta veća od tri miliona KM

12.07.2023. 11:57
  • Podijeli:
stasa-kosarac-una-4.jpg

Međunarodni eksperti zaduženi za zdravlje životinja u naredna dva do tri dana daće svoje preporuke, šta je potrebno učininiti kako bi se spriječilo širenje afričke svinjske kuge na području Bijeljine i Brčko distrikta, izjavio je ministar vanjske trgovne i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

Košarac je naveo da će međunarodni eksperti danas posjetiti područja Bijeljine i Brčkog kako bi zajedno sa veterinarima Republike Srpske procijenili šta je neophodno uraditi, te istakao da afrička svinjska kuga ne samo da može izazvati probleme u zdravlju životinja, već i socijalne i druge probleme za stanovništvo Semberije.

"Cijeneći da nam je neophodna stručna pomoć, pozvali smo predstavnike Generalnog direktorata za zdravlje i bezbjednost hrane, Evropske komisije, Organizacije za hranu i poljoprivredu UN /FAO/ i Svjetske asocijacije za zdravlje životinja, jer postoje informacije da se bolest širi, a trebamo da ispunimo sve standarde i da pomognemo nadležnim entitetskim tijelima u tim aktivnostima", rekao je Košarac novinarima nakon sastanka sa ovim međunarodnim ekspertima.

Prema njegovim riječima, od Evropske komisije, Generalnog direktorata, FAO i Svjetske asocijacije za zdravlje životinja tražiće se tehnička i operativna podrška kako bi se suzbila ova bolest, ali i finansijska podrška.

"Neću odustati od toga da od međunarodnih organizacija koje su prisutne u BiH, a bave se ovom oblašću. Insistiram na finansijskim sredstvima za pomoć institucijama Republike Srpske i Brčko distrikta, za saniranje ovim problema", naglasio je Košarac.

On je naveo da je značajan dio Evrope zahvatila ova bolest, te dodao da je riječ o ozbiljnom problemu koji je prisutan na evropskom tlu.

Prema njegovim riječima, praksa evropskih zemalja u kojima je prisutna afrička svinjska kuga primjenjivaće se i na teritoriji Republike Srpske i Brčko distrikta kako bi se sanirale posljedice i širenje zaraze.

"Ohrabren sam njihovim saznanjima i iskustvom koje će prenijeti našim stručnjacima", rekao je Košarac.

Košarac je podsjetio da su nadležna tijela u BiH obavijestila sve relevantne međunarodne organizacije zadužene za zdravlje životinja da se u zemlji pojavila afrička svinjska kuga, kao i da je ocijenjeno da su institucije u zemlji transparentno i na vrijeme ukazale na pojavu bolesti.

"Mislim da u tome prednjače institucije Republike Srpske, odnosno Ministarstvo za poljoprivredu i šumarstvo kao i da je Kancelarija za veterinarstvo BiH, zajedno sa nadležnim entitetskim tijelima, prije svega Srpske, postupilo u skladu sa svim pravilima", ponovio je Košarac.

On je dodao da se u pitanje sprečavanja širenja ove bolesti mora uključiti i nivo BiH, odnosno da se iz budžetske rezerve institucija BiH obezbijede sredstva za saniranje ovih posljedica.

Košarac je rekao da je, na osnovu informacija relevantnih institucija Republike Srpske i distrikta Brčko, tražio da Savjet ministara iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH interventno izdvoji milion KM za saniranje posljedica širenja afričke svinjske kuge.

"Tražio sam da se 850.000 KM izdvoji za Republiku Srpsku i 150.000 KM za Brčko distrikt, cijeneći da je u ovoj fazi to dovoljno sredstava za sanaciju posljedica koje je izazvala afrička kuga svinja", ponovio je Košarac.

On je naveo da je riječ o interventnim sredstvima, s obzirom na to da još nisu u konačnici utvrđene posljedice koje su izazvane ovom bolešću.

Košarac je rekao da je dosadašnja procjena da je uklonjeno više od 3.000 svinja koje su zaražene ovom bolešću, a da je direktna šteta veća od tri miliona KM. 
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()