Kolike su kazne ako mimo zakona izdajete stan na dan?

Kontrole pooštrene pred početak Srpska opena

12.04.2023. 08:14
  • Podijeli:
kljucevi pixabay-6427fbd95c5e0.webp Foto: Pixabay

U Republici Srpskoj je tokom prošle godine sprovedeno 30 kontrola objekata koji se bave izdavanjem po principu „stan na dan“, a u pet slučajeva utvrđene su nepravilnosti.

Na osnovu toga, izdata su tri inspekcijska rješenja i tri prekršajna naloga u iznosu od 1.500 KM.

U Inspektoratu RS naglašavaju da je u suzbijanju neregistrovanog iznajmljivanja stanova ostvaren vidan napredak.

“Prema posljednjim podacima APIF-a, u Srpskoj je prijavljeno više od  1.400 objekata koji pružaju ovu uslugu. Na osnovu ovih rezultata, možemo reći da su ostvareni značajni pomaci”, kažu za Srpskainfo u Inspektoratu Republike Srpske.

Podsjećaju da je od 2018. tržišna inspekcija je na osnovu reklama i oglasa o izdavanju apartmana i soba, po principu „stan na dan“, započela s pojačanim nadzorom subjekata koji su oglašavali ove usluge.

“Naime, fizičko lice može da obavlja ugostiteljske usluge smještaja u apartmanu, kući za odmor i sobi za iznajmljivanje, bez registracije, kod nadležnog organa jedinice lokalne samouprave, ali pod uslovom da zaključi ugovor o pružanju usluga s turističkom organizacijom, turističkom agencijom ili drugim pravnim licem koje obavlja ugostiteljsku ili turističku djelatnost kao pretežnu djelatnost”, objašnjavaju u Inspektoratu Srpske.

Fizičko lice koje pruža ove usluge dužno je da ugovor o pružanju usluga dostavi APIF-u radi njegovog evidentiranja. Takođe, obavezno je da ispoštuje i obaveze definisane propisima iz poreske oblasti.

Zakonom o ugostiteljstvu propisana je kazna za fizičko lice od 500 KM ako pruža usluge iznajmljivanja smještaja suprotno zakonu.

Biće još kontrola

Osim uredbi o ograničavanju marži na osnovne životne namirnice i naftu, u fokusu inspekcijskih kontrola u narednom periodu biće i poslovanje pružalaca usluga smještaja u Republici Srpskoj. Naime, statistički pokazatelji u poređenju s realnim stanjem upućuju na sumnju da se posluje u sivoj zoni, posebno kada je riječ o “stanu na dan”. To je zaključeno na nedavnom sastanku ministra trgovine i turizma i direktora Inspektorata Republike Srpske, koji su pozvali privredne subjekte iz sektora turizma i ugostiteljstva da poslovanje obavljaju u skladu sa zakonom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()