Kako spriječiti nasilje u školama?

U narednom periodu, svaka škola u Republici Srpskoj trebalo ni da donese sopstveni kodeks ponašanja i jedinstven obrazac za evidenciju nasilja

03.06.2023. 14:00
  • Podijeli:

Nedavni tragični događaji koji su potresli Srbiju i region, podstakli su i nadležne u Republici Srpskoj da preispitaju mjere bezbjednosti u vaspitno-obrazovnim ustanovama. Vlada RS tako je usvojila niz mjera za prvenciju i sprečavanje vršnjačkog nasilja. Akcenat nije na represivnim mjerama, već na promociji nenasilja, poručili su iz resornog ministarstva.

U narednom periodu, svaka škola u Republici Srpskoj trebalo ni da donese sopstveni kodeks ponašanja i jedinstven obrazac za evidenciju nasilja. Pored toga, tu je i unapređenje sistema anonimne prijave nasilja putem tzv. sandučeta povjerenja, a predviđeno je i poboljšanje materijalnih i tehničkih uslova u školama.

"Radićemo na pripremi nastavnog programa za predmet humanost i bezbjednost za deveti razred osnove škole. Takođe, novi izborni predmet u srednjim školama tokom svih godina školovanja sa fokusom na mentalno zdravlje učenika, empatiju, prijateljstvo i nenasilje, gdje ćemo eksperimentalno uvesti ovaj predmet kroz pilot fazu u 20 srednjih škola", izjavila je Željka Stojčić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Od zabrane nošenja mobilnih telefona, izgleda da se odustalo. Ali je najavljena ugradnja softvera koji bi onemogućio đacima pristup neželjenim sadržajima na internetu tokom boravka u školi.

"Telefon je ajmo reći didaktičko sredstvo koje se može koristiti u nastavi, i bilo bi bolje da se on koristi kao dio u učenju, a ne da se oduzima. A isto tako roditelji bi mogli više poraditi na tome da se koliko toliko kontroliše šta oni to posmatraju i koliko oni sati dnevno provode na tim telefonima. Prema istraživanjima, od 4 do 5 sati van školskih aktivnosti budu na tim telefonima", kaže psiholog Danilo Ciganović.

Većina ovih mjera već se provodi u OŠ "Ivo Andrić" u Banjaluci. Kažu, obrazovni dio imamo, ali onaj koji se negdje izgubio, a koji je neophodno vratiti, jeste onaj - vaspitni. Pa je tako neophodno akcenat koji je za sada isključivo na ocjenama, vratiti na osnaživanje djece.

"Sigurno da i sam nastavni plan i program možda ponekad i preopterećen stvara pritisak na djecu, a sa druge strane i roditelji očekuju tu ocjenu više nego sam taj nivo znanja koji djeca ne mogu da iskažu na samom času. Možda čak više obratiti pažnju na to da oslušnemo i razgovaramo sa svojom djecom i usmjeravamo svoju djecu, da oslušnemo njihove potrebe", kazao je Aleksandar Stojanović, pomoćnik dirketora OŠ „Ivo Andrić“ iz Banjaluke.

Umjesto primjene mjera kada se nasilje već ispolji, potrebno je ne samo jačati vaspitnu ulogu nastavnika, već i onu možda još važniju - roditeljsku. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()