Kada se zakon suprostavi ustavu dobijemo trudnice bez zdravstvene zaštite

Odgovornost ne snosi niko

16.08.2023. 20:08
  • Podijeli:

Podrška pronatalitetnoj politici. Pregledi, nalazi, lijekovi, porod. Sve to, iz džepa budućih majki. Djeca su naša budućnost. U sadašnjosti, ipak, ne mogu da prime vakcinu, jer se vakcina platiti - ne može. Upravo to se desi kada se jedan zakon suprostavi jednom ustavu.

"Djeca, trudnice i stara lica imaju pravo na zdravstvenu zaštitu iz javnih prihoda, a druga lica pod uslovima utvrđenim zakonom", kaže Ustav Republike Srpske. A kada se jedan zakon suprostavi jednom ustavu, živimo realnost u kojoj zaposlene trudnice nemaju pravo na zdravstvenu zaštitu, ukoliko imaju poslodavca koji ne uplaćuje doprinose i sistem koji ih ne štiti. 

"Zakon, u skladu sa Ustavom, štiti najugroženije kategorije građana i doprinosi za njih se obezbjeđuju u budžetu Republike. Dakle, i trudnice i djeca i stara lica mogu da se prijave na osiguranje po osnovu svog stanja, odnosno godina života, ukoliko nemaju drugi osnov osiguranja. Trudnica koja je zaposlena je pored svoje plate zaradila i doprinose i poslodavac je dužan da taj doprinos u njeno ime plaća", navode iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Poreska uprava bi trebala da prati, kontroliše i kažnjava, upravo, nesavjesne poslodavce. Trebala bi. A ako je suditi po situaciju u kojoj su se našle najranjivije kategorije stanovništva, upitan je i uspjeh novog zakonskog rješenja, u čijoj je izradi, kako kažu iz resornog ministarstva, učestovalo više od 40 predstavnika zdravstvenih ustanova, institucija i udruženja iz Republike Srpske.

"Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju Republike Srpske i Zakonom o doprinosima Republike Srpske jasno je definisano ko koju kategoriju građana prijavljuje na osiguranje i ko plaća doprinose, tako da je i jasno ko je i odgovoran u slučaju neredovne uplate doprinosa", poručuju iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

A odgovornost ne snosi niko. Posljedice, zna se, ko. 

"Smatram da u Zakonu postoji propust, odnosno da je Zakon nedorečen, te da bi neko eventualno rješenje ove situacije bilo da se Zakon dopuni i da se predvidi izuzetak za ove situacije kada se radi o posebno zaštićenim kategorijama lica, koja imaju svojstvo osiguranika ili osiguranog lica, a nisu redovno uplaćeni doprinosi, dakle da se tim licima prizna svojstvo osiguranika, po samom zakonu. U međuvremenu, takva lica kojima su povrijeđena prava, odnosno ona koja dobiju neko rješenje, kojem im je uskraćeno ovo pravo koje im je propisano Ustavom, imaju pravo da pokrenu postupak pred Okružnim sudom", kaže advokat Gorana Toljaga.

Jer "ko se ogriješio o ljudska prava i osnovne slobode zajamčene ovim ustavom, lično je odgovoran za to i ne može se pravdati ničijim naređenjem."

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()