Izricanje presude Fadilu Novaliću i ostalima zakazano za 5. april

Prethodnih sedmica tužitelji i odbrana su iznosili završne riječi

22.03.2023. 12:09
  • Podijeli:
fadil-novalic-intervju-una.jpg

Izricanje presude u predmetu "Respiratori" zakazano je za 5. april 2023. godine u 9 sati u Sudu Bosne i Hercegovine.

U ovom predmetu optuženi su federalni premijer Fadil Novalić (SDA), Fahrudin Solak, suspendirani direktor FUCZ, Fikret Hodžić i njegova kompanija "FH Srebrena malina" i federalna ministrica finansija Jelka Miličević (HDZ).

Predmet je pokrenut zbog kupovine 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM za vrijeme prvog talasa pandemije koronavirusa u martu 2020. godine, a suđenje je počelo 24. februara 2021. godine, a sutkinja u ovom slučaju je Džemila Begović.

Vlada FBiH i FUCZ su angažovali poljoprivrednu firmu "Srebrena malina" da obavi veliki posao iz oblasti medicine pa se stoga sumnja i na trgovinu utjecajem i pribavljanje protivpravne imovinske koristi nastale usljed nabavke respiratora koji su u tom momentu bili potrebni bolnicama u Federaciji BiH.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje. Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Prethodnih sedmica tužitelji i odbrana su iznosili završne riječi.

Za iznošenje svojih završnih riječi, analiziranju i uvezivanju dokaza, državni tužioci Džermin Pašić i Mirza Hukeljić izdvojili su tri sata prilikom čega su saopćili kako je tekao proces prikupljanja dokaza, govorili su o samom predmetu - njegovom značaju i karakteru - te o optuženima i njihovom dejstvovanju.

UOČI PRESUDE
Tri sata završnih riječi protiv Novalića i drugih: Kupovina respiratora koja počinje SMS porukom
S druge strane, odbrana je iznosila dokaze u korist svojih branjenika zastupajući tezu da je sve urađeno u skladu sa zakonom i vanrednom situacijom koja je zahtijevala hitne odluke te da se radi o politički motivisanom procesu koji je, smatraju, korišten i u predizborne svrhe.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()