Iz Privredne komore poručuju da treba sačuvati privredu: Godina će biti teška

Jedan od ciljeva Privredne komore je povećanje investicija u prerađivačkoj industriji

28.12.2022. 14:54
  • Podijeli:
privrednici-una.jpg

Godina na izmaku, bila je godina energetske, pa i ekonomske krize, a prema prognozama stručnjaka, predstojeća bi mogla biti podjednako teška. 

Kako bi se što lakše prebrodili novi izazovi iz Privredne komore Republike Srpske umjereni su na jasne zadatke - sačuvati privredu, izboriti se za tržište, te nastojati da se negativne posljedice u Evropskoj uniji, u što manjoj mjeri preliju na našu privredu.

Da bi se ostvarili planirani ciljevi, poručuju, neophodne su sinhronizovane aktivnosti svih aktera - od Vlade RS, preko Privredne komore, do Narodne skupštine Republike Srpske

"Spoljno-trgovinski deficit RS je za prvih 10 mjeseci povećan za nekih skoro 47 odsto, to je posljedica velike inflacije, zato što znamo da je najveće povećanje cijena bilo robama široke potrošnje, prije svega, u prehrambenoj industriji i to je jedan od glavnih zadataka u narednoj godini - kako da suzbijemo cijene roba široke potrošnje, zato što se one manifestuju na najšire slojeve stanovništva", kaže Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, Goran Račić dodaje da "smo skromni po pitanju proizvodnje".

"Mi u strukturi naše ekonomije imamo dosta malo učešće prerađivačke industrije, oko 12 odsto u strukturi BDP-a, to je u odnosu na razvijene zemlje duplo manje, zato se razvijene zemlje mnogo lakše bore sa inflacijom nego mi. Mi smo skromni po pitanju proizvodnje, imamo visoko učešće privredne proizvodnje oko 9 odsto, što govori da smo mi još uvijek zemlja koja se bavi baznom industrijom, proizvodnjom sirovine, a imamo nerazvijenu prerađivačku industriju. Zbog toga, u narednom periodu, jedan od ciljeva Privredne komore je povećanje investicija u prerađivačkoj industriji", kazao je Račić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()