Iz migranstkog kampa na binu Narodnog pozorišta

Međunarodni dan migranata je dan koji je proglasila Opšta skupština Ujedinjenih naroda i obilježava se 18. decembra svake godine

16.12.2022. 10:44
  • Podijeli:
Migranti_BL_foto_IOM-639c3df35b28d.webp Foto: IOM

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz podršku Evropske unije, povodom Međunarodnog dana migranata u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci organizovala je No Nation Fashion x Jase King umjetnički performans i panel diskusiju na temu "Ekonomski potencijal migranata".

Međunarodni dan migranata je dan koji je proglasila Opšta skupština Ujedinjenih naroda i obilježava se 18. decembra svake godine. Na taj je dan 1990. godine usvojena Konvencija o zaštiti prava radnika migranata i članova njihovih porodica.

Fokus ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana migranata je ukazivanje na značajan doprinos migranata ekonomijama svojih zemalja i zemalja u koje migriraju te unapređenje kulturne razmjene i razumijevanja, promocija društvene uključenosti i proslava kreativnost i različitih vještina migranata.  

Ovom prilikom Laura Lungarotti, šefica misije IOM-a u Bosni i Hercegovini i Subregionalna koordinatorica za zapadni Balkan, istakla je:

"Kako se i Bosna i Hercegovina suočava sa sve većim nedostatkom radne snage u nekim ključnim privrednim sektorima, htjeli smo da danas iskoristimo vrijeme i sagledamo koje najbolje prakse treba podsticati u zemlji da se izazovi migracija transformišu u ekonomske prilike".

Upravo o prilikama koje migranti donose razgovaralo se i na panel diskusiji pod nazivom "Ekonomski potencijal migranata" koja je održana u sklopu događaja.

Istaknuti panelisti: Christopher Sheldon, šef Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru, Jean-Baptiste Andreani, direktor IFA Paris Group, Jovana Tulumović, direktorica Mesne industrije Tulumović i Asiim Khan, direktor za zapadni Balkan Hidesigna učestovali su na ovom panelu.

Složili su se da migracije nisu kriza modernog doba nego globalni fenomen koji postoji od kada je čovječanstva i da na njih treba gledati kao izvor prosperiteta, inovacija i održivog razvoja, o čemu svjedoče i razna istraživanja koja govore o pozitivnom uticaju migranata na tržište rada, na javne finansije i na ekonomski rast država domaćina.

Da na svom putu migranti sa sobom nose svoja znanja, vještine i kulturnu baštinu, koja predstavljaju potencijal i prilike za stvaranje otpornijih i inkluzivnijih zajednica te oblikovanje globalnog društvenog i ekonomskog okruženja, svjedoči i umjetnički performans prikazan u okviru ovogodišnjeg obilježavanja. Naime, No Nation Fashion x Jase King zajedno sa glumcima iz Banjaluke izveli su svojevrsni igrokaz u tri čina gdje su prikazani odjevni predmeti koje su kreirali i izradili upravo migranti. Kolekcija koja je predstavljena oslikava razvojni pravac i put ljudi u pokretu od njihovog odlaska iz domova i tranzita do konačnog odredišta, koje se ogleda u socijalnoj i kulturnoj integraciji.

Jean-Baptiste Andreani naveo je da:

"Moda mora zauzeti svoje mjesto kao univerzalni jezik koji ujedinjuje naša uvjerenja. Kroz naše različite projekte, posljednji u saradnji sa IOM-om u Bosni i Hercegovini, želimo zastupati vrijednosti različitosti i inkluzije. Kreativnost prevazilazi granice. Svi možemo učiti iz naših razlika".

Učesnica na panel diskusiji, Jovana Tulumović, direktorica Mesne industrije Tulumović, je istakla:

"Današnje poslovne izazove vezane za nedostatak radne snage smo riješili angažovanjem migranata, što nam je pomoglo da naše poslovne procese sprovodimo neometano, a izazove uspješno prevaziđemo".

Događaj koji je okupio mnogobrojne zvanice predstavio je upravo to: doprinos grupe talentiranih pojedinaca koji su došli iz različitih dijelova svijeta i podijelili svoje znanje, vještine i kulturu kako bi stvorili nešto značajno i vrijedno. Događaj se mogao pratiti i uživo putem IOM Bosna i Hercegovina Facebook i Instagram profila.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()