IZ BiH pokreće postupak protiv imama koji je SPC nazvao sektom

Sporni govor je pod lupom i prijedorske policije, a koja radi na utvrđivanju odgovornosti imama

03.02.2023. 17:12
  • Podijeli:
Careva_dzamija_Sarajevo_foto_Wikimedia-1665664453238.webp Foto: Wikimedia

Islamska zajednica (IZ) u BiH pokrenuće disciplinski postupak protiv glavnog imama Medžlisa IZ iz Kozarca Amira Mahića.

Imam Mahić je, podsjetimo, Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) sektaštvo. Kako nam je rečeno, IZ će se o ovom slučaju danas detaljno oglasiti.

Sporni govor je pod lupom i prijedorske policije, a koja radi na utvrđivanju odgovornosti imama.

"Policijski službenici Policijske uprave Prijedor su, po saznanju o postojanju video snimka u kojem vjerski službenik iz Kozarca širi govor mržnje i iznosi niz uvreda na račun Srpske pravoslavne crkve, obavjestili Okružno javno tužilaštvo Prijedor i u skladu s tim preduzimaju se mjere i radnje u cilju dokumentovanja navedenog", rečeno je juče iz Policijske uprave Prijedor.

U svojoj današnjoj hutbi Amir efendija Mahić je rekao:

"Moja namjera nije bila povrijediti ničija vjerska osjećanja, posebno mojih prijatelja i komšija, sveštenstva i pripadnika pravoslavne crkve. U nekim zaključcima sam očito bio preoštar i zbog toga ako su moje riječi bilo koga uznemirile ili povrijedile, koristim ovu priliku da uputim iskreno javno izvinjenje. Izražavam svoje kajanje zbog toga. Želja mi je bila ukazati na prisutni fenomen zloupotrebe i instrumentalizacije vjere u nečasne svrhe i kakve posljedice u društvu nastaju kada vjera postane sredstvo manipulacije i ideološke zloupotrebe. Mi, ovdje u Kozarcu, smo na svojim leđima osjetili šta znači zloupotreba vjere, jer smo ubijani i zatvarani u logore zato što smo bili Bošnjaci muslimani, odnosno po nečemu drugačiji. Bili smo, i nažalost ostali, žrtva, kojoj se ni nakon trideset godina ne iskazuje bilo kakvo žaljenje, već naprotiv iskazuju nam se riječi mržnje i čine ružna djela… Još jednom koristim priliku da iskažem svoje iskreno izvinjenje i žaljenje onima koji se osjećaju uvrjeđenim, te pozivam sve nosioce javnih funkcija i institucija da ovo ne zloupotrebljavaju i ne koriste u dnevno političke svrhe dajući tome političku dimenziju".

U govoru, baš na dan Svetog Save, kojeg poštuju pravoslavci, imam je rekao:

"Šta je s druge strane, iz ugla pravoslavaca iz drugih dijelova svijeta, taj čovjek?. To je čovjek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovdje dobro poznajemo. To je srpska pravoslavna sekta. To je u osnovi sektaško učenje pravoslavlja koje nema sa izvornim hrišćanskim i pravoslavnim učenjem osnovne poveznice koje bi trebalo da ima…".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()