Istraživači proučavaju uticaj ekstremne toplote na ljudsko tijelo

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, u Sjedinjenim Državama svake godine, u prosjeku se bilježe 702 smrti uzrokovane toplotom, dok 9.235 ljudi, u prosjeku bude primljeno u bolnice

10.06.2023. 21:15
  • Podijeli:

Istraživači sa Državnog univerziteta u Arizoni proučavaju uticaj ekstremne toplote na ljudsko tijelo, koristeći ANDI, termalnu lutku koja hoda, diše i pritom se znoji.
 

Istraživači, radi obnavljanja čovjekovog okruženja,  kontrolišu temperaturu i vlažnost termalne komore u kojoj je smješten ANDI.

ANDI ima 35 različitih površina koje se pojedinačno kontrolišu senzorima temperature,  toplotnog fluksa i porama za znojenje. Na ovaj način istraživači, simulirajući različite vremenske uslove, pokušavaju da shvate kako se čovjekovo tijelo, kada je izloženo ekstremnoj toploti.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, u Sjedinjenim Državama svake godine, u prosjeku se bilježe 702 smrti uzrokovane toplotom, dok  9.235 ljudi, u prosjeku bude primljeno u bolnice.

Nejasno je šta se dešava sa ljudskim tijelom tokom toplotnog udara, ali misija eksperimentalne termalne lutke ANDI je da to sazna.

„To je jedna od oblasti koju želimo da istražimo, nakon što je neko doživio bolest ili smrt uzrokovanu toplotom, da li bismo mogli da odemo i detaljno razumijemo šta se dešava sa temperaturom u jezgru?“ rekao je Rikaczevski (profesor na Univerzitetu u Arizoni)

„A ovo ne može biti samo, recimo, prosječna zdrava odrasla osoba, već i neko ko je stariji, ko ima praćeno zdravstveno stanje ili je uzimao supstance koje mogu da promjene, na primjer, način na koji se odvija protok krvi u njihovoj koži“, dodao je Rikaczevski.

Ideja ANDI nije nova. Termo lutke, poznate i kao lutke, najčešće koriste dizajneri odjeće vrhunskih perfor-manasa da bi optimizovali ski jakne ili  drugu odjeću koja kontroliše temperaturu. Širom svijeta postoji deset ANDI manikona za ovu vrstu upotrebe, ali ovaj ANDI je samo jedan od dvije koje koriste istraživači i prvi je koji se može koristiti na otvorenom. 
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()