Isak pozvao policijske snage da hitno usmjere kapacitete na zaštitu žena od nasilnika u porodici

Cilj preventivno djelovanje

16.11.2023. 14:15
  • Podijeli:
ramo isak una-650c3af8eb588.webp Foto: UNA

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak povodom novog femicida koji se desio u Sarajevu izdao je depešu ukojoj poziva snage policije da se stave na raspolaganje institucijama koje procjenjuju potencijalno opasne slučajeve kao i da djeluju preventivno i represivno u cilju sprečavanja nasilja nad ženama i zaštitu žrtava nasilja.

“Nemili, stravični i gnusni događaji koji su se desili na području određenih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine u kojima su živote izgubile osobe ženskog spola, pri čemu se kao izvršioci ovih krivičnih djela ubistava pojavljuju osobe muškog spola, i to prvenstveno bračni supružnici ili vanbračni partneri, koji su i ranije prijavljivani nadležnim institucijama zbog nasilja u porodici, stvorile su kod građana, posebno kod građanki, osjećaj nesigurnosti i straha.” naveo je Isak u depeši.

“Bosna i Hercegovina, kao potpisnica Istanbulske konvencije (Konvencija Vijeća Europe o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (“Službeni glasnik BIH” broj 15/13)), u obavezi je poduzimanje prvenstveno preventivnih mjera u cilju sprečavanja nasilja nad ženama i zaštitu žrtava nasilja, ali i represivnog djelovanja nakon što preventivni aspekti nisu dali odgovarajući odgovor u odnosu na počinioca.

Uzimajući u obzir činjenicu da su krivična djela nasilja u porodicama, kao rodno zasnovanog nasilja, u nadležnosti kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine, pozivate se da što hitnije svoje kapacitete u segmentima ove vrste krivičnih djela, usmjerite na unapređenje saradnje sa: nadležnim tužilaštvima, centrima za socijalni rad, sigurnim kućama, ali i da povećate operativnu razmjenu informacija između policijskih stanica i policijskih uprava, kako bi se u slučajevima nasilja u porodici, posebno kada je riječ o povratnicima u počinjenju ovih krivičnih djela, adekvatno i urgentno djelovalo u segmentima policijskog rada.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna uprava policije stavljaju se na raspolaganje i pružanje neophodne pomoći, sa ciljem preventivnog ili represivnog djelovanja u sprečavanja pojedinaca u vršenju rodno zasnovanog nasilja, kakvih smo bili svjedoci u prethodnom periodu.” stoji u depeši ministra Isaka.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()