Iran ukinuo vize za državljane Bosne i Hercegovine

Pored državljana Bosne i Hercegovine vize su također ukinute i za one iz Srbije i Hrvatske

14.12.2023. 08:55
  • Podijeli:
Iransko veleposlanstvo u Kijevu_REUTERS-1664015602998.webp Foto: Reuters

Iranska vlada je odlučila jednostrano ukinuti vize za 33 države uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Ovu vijest je saopćio Iranski ministar kulturne baštine, turizma i rukotvorina Ezzatollah Zargham.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka vlade u srijedu, Zarghami je rekao da je cilj ove odluke potaknuti dolaske turista i privući više posjetitelja iz zemalja širom svijeta. Rekao je da napori za poticanje turizma mogu neutralizirati kampanje iranofobije.

Pored državljana Bosne i Hercegovine vize su također ukinute i za one iz Srbije i Hrvatske.

Iran je ranije imao programe ukidanja viza za posjetitelje iz Turske, Republike Azerbajdžan, Omana, Kine, Armenije, Libanona i Sirije.

Prema najnovijim statističkim podacima, broj stranih dolazaka u Iran dosegao je 4,4 miliona tokom prvih osam mjeseci tekuće iranske godine (počela je 21. marta), što je povećanje od 48,5% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()