Infinity International Group: Tražimo rješenje, zbog sankcija ugroženo 800 radnih mjesta

"Američka ambasada je mogla dobiti sve informacije koje su ih zanimale, grupa je čak podnosila zahtjeve da bide član Američke privredne komore", pojasnio je Vujić, te ih pozvao na sastanak

26.06.2024. 11:14
  • Podijeli:

U konferencijskoj sali hotela Courtyard by Marriott u Banjaluci održana je konferencija za medije koju je organizirala Infinity International Group.  

Predsjednik Uprave Infinity International Group Bojan Vujić i direktor kompanije Prointer ITSS, članice grupacije Vladimir Perišić obratili su se novinarima.

Vujić je na početku demantirao medijske navode da je zarada grupe iznosila 500 miliona maraka.

Također, demantirao je i informacije da je "Prointer" dobio poljoprivredne subvencije.

"Sav profit koji je stvoren ostao je u RS, sve je vraćeno kroz ulaganja u domaće kompanije", naglasio je.

Dodao je da je zbog sankcija ugroženo 800 radnih mjesta.

"Tražimo način da zadržimo sve zaposlene, mnogo napora je uloženo u podizanje kompanija i zadržavanje ljudi na ovim prostorima", istakao je Vujić.

Poručio je da su svim zaposlenima isplaćene dvije plate, te da se traži način da se održi kontinuitet poslovanja.

"Ugožen je i veliki broj projekata koje radimo, veliki dio njih je povezan sa funkcionisanjem Republike Srpske", objasnio je Vujić.

Posebno se osvrnuo na obrazloženje sankcija.

"Obrazloženje da se radi protiv američkih interesa ne stoji, jer 95% proizvoda su povezani sa Amerikom i Evropom", istakao je Vujić.

Kazao je da nikada nije doživio da su jednoj tehnološkoj kompaniji na ovaj način uvedene sankcije.

"To je potpuno neshvatljivo", naglasio je.

Objasnio je da se u narednom periodu "ulazi u pregovore da članice grupe preuzmu Infinity, traži se poslovni model".

"Ide se u smjeru da radnici koji su dizali kompaniju da je preuzmu. Uloženo je jako puno vremena i novca da se ovo napravi. Ne može se dozvoliti da propadne. Siriusu će biti ponuđen model saradnje, da se udruže snage i ljudi", pojasnio je, te dodao da će više informacija o tome biti poznato za 7 do 10 dana.

Poručio je da se u narednom periodu očekuje 500 miliona eura investicija u digitalizaciju.

"To je vjerovatno jedan od motiva za uvođenje sankcija, da se eliminišu domaće kompanije iz tih poslova", smatra Vujić.

Istakao je da je svo poslovanje grupacije dostupno i transparentno.

"Američka ambasada je mogla dobiti sve informacije koje su ih zanimale, grupa je čak podnosila zahtjeve da bude član Američke privredne komore", pojasnio je Vujić, te ih pozvao na sastanak, tv duel, te bilo koji oblik sastanka....

"Mi ništa ne krijemo", naglasio je.

Perišić je ovom prilikom dodao da Prointer ima 183 zaposlenih u Banjaluci i Sarajevu, te da ih je više od 70 posto visokoobrazovanih.

"Želimo da ih zadržimo i nastavimo poslovanje. Puno je uloženo u njihovu edukaciju, zaposleni se sada osjećaju ugroženo, kompanija neće odustati od njih", poručio je Perišić.

Podsjetio je da je Prointer dobitnik brojnih priznanja upravo od američkih kompanija.

"Mnogima smo i partneri, a sve to podliježe strogim kontrolama i procedurama.

Dodao je da Igor Dodik nema nikakvog udjela u Prointeru ni u Infinitiju.

"Vlasnik televizije UNA je Infinity medija, čiji je vlasnik Infinity grupa, što znači da su i oni pod udarom sankcija kao i sve ostale članice grupe", pojasnio je Perišić.

"Očekuje se gašenje računa, od jedne američke kompanije dobili smo zvaničan dopis da je do 14. avgusta moguća saradnja. Do tada će se pokušati naći rješenje. Postojeće ugovorne obaveze nisu upitne", kazao je.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()