I u maju negativan prirodni priraštaj u FBiH

Zabrinjavajući trend se nastavlja

16.07.2023. 11:42
  • Podijeli:
stanovnici una-64b2dc9b6eb6b.webp Foto: UNA

U Federaciji BiH u maju prirodni priraštaj je negativan i iznosio je minus 432, a vitalni indeks (odnos broja živorođenih i umrlih lica) je 75.

U FBiH je u petom mjesecu registrovano 1.266 živorođene djece, dok je umrlo 1.698 lica, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Negativni prirodni priraštaj zabilježen je u svim kantonima, u Kantonu Sarajevo u maju minus 56, u Tuzlanskom minus 92, u Zeničko-dobojskom minus 28, a u Hercegovačko-neretvanskom kantonu minus 40.

U Zapadnohercegovačkom prirodni priraštaj iznosio je minus tri, Srednjobosanskom minus 70, Unsko-sanskom minus 67, Livanjskom minus 32, Posavskom minus 29, a u Bosansko-podrinjskom minus 15.

U FBiH u maju zaključena su 844 braka, dok je razveden 121.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()