Hoćemo li uskoro i jesti na rate?

Da li nam je inflacija pojela platu?

08.11.2022. 14:34
  • Podijeli:
inflacija slaven branislav babić pixsell.jpg Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell

Sve je poskupilo. Više nisu upitni samo gorivo i pelet, poskupile su i osnovne životne namirnice. To i ne treba posebno naglašavati, jer je vjarovatno svaki građanin BiH do sada osjetio to na svom ličnom budžetu.

Više se ne kupuju samo čizme na rate. Ekonomisti upozoravaju da prava kriza tek slijedi i da će ona potrajati.

Tako ekonomista Goran Radivojac, kaže za portal UNA da je inflacija tek počela da jede platu.

"Manje-više uspijevamo da držimo ritam, međutim, to je trka koja se trči u malo dužem periodu. Dugoročno gledano, možemo reći da ćemo izgubiti tu trku, odnosno, da ćemo izgubiti dah trčeći tu trku, jer mi smo već osjetili da je inflacija tu, ne treba nam nikakav Zavod za statistiku da nam to kaže", priča Radivojac. 

Sve je poskupilo, dodaje da svako od nas ima neku toleranciju na ta poskupljenja, i trošimo aktuelne rezerve da isfinansiramo svoje potrebe i navike kao do sada. 

"Gledano u nekom dužem roku, očigledno je da ćemo morati nekih stvari da se odreknemo, jer ono što nije specifično za nas ekonomska situacija prepoznaje situaciju u kojoj će i plate početi da prate rast cijena, ali će cijene uvijek reagovati brže I rasti više, nego što to rastu plate", kaže Radivojac.

Trku ćemo sigurno izgubiti, ponavlja, jer ćemo osiromašiti.

"Trka će trajati najmanje dvije do tri godine i to će se stabilizovati, ali ćemo svi biti za nijansu siromašniji, neko manje neko više, i kao pojedinci i kao društvo", zaključuje ekonomista Radivojac.

Primjera radi, jedna kifla je prije samo godinu dana koštala 0,30 pf, a sada je skuplja za 20 do 30 pf.

Gorivo i dalje drži cijenu iznad tri marke, iako cijene barela nafte opadaju na svjetskom držištu.  Ekipa UNE uvjerila se u pojedinim pekarama da su cijene pekarskih proizvoda porasle, a i gramaže su smanjene. Kroasan od čokolade košta 1,70, dok je prošle godine koštao 1,40 KM a gramaža mu je bila skoro duplo veća. Ovo je samo jedan u nizu primjera direktnog udara na džep građana.

Kao što reče naš sagovornik, "trka će još da traje", neko će iz nje izaći manje siromašan, neko više, ako se uopšte može biti malo siromašan u današnje vrijeme.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()