Govor mržnje na portalima: Uvrede dominiraju za vrijeme predizborne kampanje

"Ključno je podizanje svijesti javnosti o opasnosti i štetnosti govora mržnje", kaže Ageler

30.11.2022. 09:53
  • Podijeli:
internet-francuska-anadolija.jpg

Govor mržnje još je prisutan u medijskoj sferi u BiH, ali je redukovan, pokazala je analiza Savjeta za štampu i onlajn medije u BiH.

Analiza je sprovedena uz podršku Misije OEBS-a od 1. septembra do 16. oktobra u okviru kampanje "STOP! Govor mržnje". Praćeni su i analizirani komentari korisnika 12 internet portala u BiH, saopšteno je iz Misije OEBS-a u BiH.

Analitičar i autor analize Vuk Vučetić rekao je da rezultati pokazuju da su tokom predizbornog, ali i postizbornog perioda, u komentarima na onlajn portalima dominirale uvrede, vulgarnosti, prepucavanja, a da je zabilježeno relativno malo radikalnih poziva na ubistvo i ekstremnih oblika govora mržnje.

"Ovakvi rezultati, između ostalog, mogu da sugerišu da redakcije medija ulažu dodatne napore da bi se smanjio broj negativnih komentara", ocijenio je Vučetić.

Šef Misije OEBS-a u BiH Brajan Ageler izrazio je zadovoljstvo što se smanjuje trend korištenja uvredljivog, ponižavajućeg načina izražavanja ili retorike podjela tokom izbornih kampanja.

"Ovi rezultati ističu uspjeh dosadašnjih napora, te ohrabruju sve nas da pojačamo napore usmjerene ka suzbijanju govora mržnje na internetu. Da bi se postigao dodatni uspjeh - ključno je podizanje svijesti javnosti o opasnosti i štetnosti govora mržnje", zaključio je Ageler.

Savjet za štampu i onlajn medije u BiH sarađuje sa urednicima koji teže ka tome da očiste svoj medijski prostor od štetnog govora i diskriminatorne retorike.

Izvršni direktor u Savjetu DŽenana Burek ističe da govor mržnje, diskriminatorni i huškački govor ne predstavljaju slobodu govora, već njenu zloupotrebu, koja podliježe krivičnoj odgovornosti.

Ona je podsjetila da je u januaru ove godine Savjet za štampu i onlajn medije u BiH usvojilo je Kodeks za medije, u kojem se propisuje dužnost urednika da uklanja komentare koji predstavljaju govor mržnje.

"U ekstremnim slučajevima urednici su dužni sarađivati s policijom i tužilaštvima na otkrivanju identiteta lica koji zloupotrebljavaju slobodu govora", napomenula je Burekova.

Iz Misije OEBS-a u BiH navode da će, zajedno sa partnerima širom BiH, nastaviti da rade na suzbijanju govora mržnje na internetu, ne samo tokom izbornih ciklusa, nego i mimo njih.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()