Godinu dana od pojave afričke kuge: Farmeri i dalje u strahu

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u Srpskoj Mišo Maljčić istakao je za “Glas” da ova grana poljoprivrede nikad više neće biti kao što je bila prije pojave afričke kuge.

03.06.2024. 13:22
  • Podijeli:
Svinje_farma svinja_Foto UNA-64bfffb90b8a6.webp Foto: UNA

Od pojave prvih slučajeva afričke kuge svinja u Srpskoj prošlo je godinu dana, a farmeri i dalje zbrajaju štetu koju je uzrokovala ova infekcija, zbog čega se na prste mogu nabrojati oni koji se odlučuju na zanavljanje proizvodnje.

Afrička svinjska kuga donijela je niz problema u stočarstvu i stavila uzgajivače, naročito u Semberiji, pred brojne izazove. Iako se situacija u odnosu na prošlo ljeto dosta smirila, farmeri kažu da ih osim nedostatka novca i dalje muči strah zbog novog širenja zaraze, sa kojom se i mnogo jače zemlje godinama bore.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u Srpskoj Mišo Maljčić istakao je za “Glas” da ova grana poljoprivrede nikad više neće biti kao što je bila prije pojave afričke kuge.


– Sve je u znaku preventive od nove zaraze, koja je i dalje prisutna u Semberiji. Problem je što mali uzgajivači i dalje ne prijavljuju infekciju i sami se na svoj način rješavaju uginulih životinja, čime ugrožavaju velike farmere, koji se ozbiljno bave ovim poslom – tvrdi Maljčić.

Dodaje da su farmeri u stalnom kontaktu sa resornim ministarstvom te podsjeća da je prije oko dva mjeseca istekla zabrana useljavanja životinja u objekte.

– Nastojimo da uzgajivače koji ne mare za druge farmere prijavimo. Riječ je o ljudima koji zbog sitnog interesa zloupotrebljavaju opštu sigurnost o pitanju proizvodnje hrane – rekao je Maljčić.


Direktor i vlasnik preduzeća “ZP komerc” iz Bijeljine Ljubiša Rosić kazao je da je prije šest sedmica u farmu ponovo ubacio 1.000 prasića.

– S obzirom na to da su analize potvrdile da zaraza nije prisutna, nama je dozvoljeno da možemo nastaviti sa punjenjem farme. Međutim, za sada više ne planiramo širenje jer ne želimo rizikovati, s obzirom da ide ljeto koje pogoduje širenju infekcije – kazao je Rosić na čijoj farmi je ranije eutanazirano 1.000 krmača.

Direktor Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan” Dragan Knežević apelovao je na vlasnike da prijavljuju uginuće životinja i da ih ne raznose, jer tako doprinose širenju bolesti. Prema njegovim riječima, važno je da se biobezbjednosne mjere, koje nisu skupe, a podrazumijevaju ograđivanje farme i dezinfekcione barijere, sprovode kako treba.

– Godina iza nas je bila jedna od najtežih u oblasti veterinarstva, ne samo u Srpskoj nego i šire. Afrička kuga sigurno prijeti i u ovoj godini, zbog čega je potrebno da farmeri zaštite svoja imanja i tako spriječe zarazu svinja – rekao je Knežević i dodao da je epizootiološka situacija u Srpskoj prilično mirna.

Farmeri su veoma oprezni kada je u pitanju zanavljanje stočnog fonda što, istakao je Knežević, potvrđuje i podatak da se u protekla nešto više od dva mjeseca na taj korak nije odlučilo ni deset odsto uzgajivača, koji su zbog ove pošasti u proteklom periodu ostali bez svinja.

Cijene

Mišo Maljčić kazao je da je cijena prasića u Srpskoj pala na osam maraka po kilogramu žive vage, dok su tovne svinje između četiri i pet KM.

– Trenutna potražnja za domaćom robom je mala, jer je uvoz svinjskih polutki uzeo još više maha, nego što je to bilo prethodnih godina. Naši klaničari ne razmišljaju o posljedicama nego koriste benefite jeftinih polutki iz Evrope, što može dovesti do toga da u jesen ponovo eksplodira cijena tovljenika – kazao je Maljčić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()