Godine prolaze, rješenja za Trgovsku goru nema: Nova nada u pomoći Slovenije?

Stručnjaci iz BiH godinama upozoravaju da bi odlaganje nuklearnog otpada na ovoj lokaciji ugrozilo život oko 250.000 građana

26.04.2023. 19:50
  • Podijeli:

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac za maj najavio sastanak u Sloveniji

Hrvatska do 2033. godine planira izgraditi odlagalište nuklearnog otpada na lokaciji Čerkezovac, Trgovska Gora, udaljenoj od granice sa Bosnom i Hercegovinom 800 metara zračne linije.

Stručnjaci iz BiH godinama upozoravaju da bi odlaganje nuklearnog otpada na ovoj lokaciji ugrozilo život oko 250.000 građana.

Pravni tim za izradu strategije pravne zaštite smatra da BiH nigde nije zakasnila, dok ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa smatra da je vrijeme da BiH podrži Slovenija.

S obzirom da otpad nastaje u Sloveniji, potrebno je o ovm pitanju razgovarati sa ovom članicom EU, poručuje Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Mi smo sa ambasadorom Slovenije dogovorili da tokom mjeseca maja imamo jedan zvanični sastanak u Republici Sloveniji gdje bismo o tom pitanju govorili I gdje bismo išli I korak dalje da potpišemo jedan memorandum o saradnji u toj oblasti kako bismo to pitanje tretirali sa još jednom zemljom, članicom EU".

Član Pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH, Nemanja Galić, ističe da posebno zabrinjava što Hrvatska u pogledu odlaganja radioaktivnog otpada u relevatnim dokumentima nije navela lokacijske alternative.

"To je zabrinjavajuće što vi lokaciju ne smijete po međunarodnim pravu i ESPO konvenciju vi ne možete da odredite lokaciju prije nego što izvršite studiju uticaja na životnu sredinu koja će opredjeliti da li je ta lokacija prihvatljiva ili ne. Oni su opredjeljeni na samo jednu lokaciju što znači da oni prejudiciraju čitav ishod studije na životnu sredinu, zato je to zabrinjavajuće".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()