Evakuisani državljani BiH iz Gaze stižu u Sarajevo

Prema provjerenim informacijama, građani Bosne i Hercegovine kreću na put sutra rano ujutro avionom kompanije Turkish Airlines iz Kaira ka Istanbulu

19.11.2023. 15:36
  • Podijeli:
aerodrom sarajevo ex yu aviation-64886a56d2044.webp Foto: Ex-Yu Aviation

Grupa bosanskohercegovačkih državljana i njihovih srodnika evakuisanih iz Gaze stiže u Bosnu i Hercegovinu u ponedjeljak, 20. novembra, potvrđeno je iz Ambasade Države Katar u Sarajevu.

Jutros je održana nova vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj je odlukom odobreno da uz bh. državljane, u Bosnu i Hercegovinu dođu i njihovi srodnici. Tako su stvoreni uslovii za prebacivanje ovih osoba u Bosnu i Hercegovinu, prenosi Fena.

Prema provjerenim informacijama, građani Bosne i Hercegovine kreću na put sutra rano ujutro  avionom kompanije Turkish Airlines iz Kaira ka Istanbulu. Potom će iz Istanbula u Bosnu i Hercegovinu doputovati u dvjema odvojenim grupama. Prva bi na Međunarodni aerodrom u Sarajevu trebalo da stigne sutra u 14.40 sati, a drugu treba očekivati istog dana oko 19.55 sati.

Troškove njihovog putovanja u Bosnu i Hercegovinu snosi Država Katar, kako je ranije najavljeno iz Ambasade te zaljevske zemlje u Sarajevu.

Država Katar značajno je doprinijela evakuaciji bosanskohercegovačkih građana i njihovih srodnika iz Pojasa Gaze.

Evakuacija stranih državljana koje žele napustiti Gazu dio je humanitarnih napora Države Katar i njene bliske saradnje s bratskim i prijateljskim zemljama. U ove aktivnosti bio je uključen i ambasador Države Katar u Bosni i Hercegovini Meshal Ali Mohamad Abdulah Al-Atijah. Njemu je zbog toga 15. novembra zahvalila i Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Kao izraz dubokog poštovanja prema građanima i državi Bosni i Hercegovini, ali i 30. godišnjici bilateralnih odnosa Katara i Bosne i Hercegovine, ambasador Al-Atijah će, prema ranijem planu, učestvovati u dočeku bosanskohercegovačkih građana i njihovih srodnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Katarski ambasador u Republici Egipat Tarik Ali Al Ansari ranije je dočekao bh. državljane i njihove srodnike u Kairu nakon što je zvanična Doha omogućila njihov dolazak na sigurno odredište u Egiptu. Ambasada Države Katar im je tom prilikom osigurala prigodne poklone dobrodošlice.

Zvanična Doha, osim spomenutih troškova putovanja u Bosnu i Hercegovinu, snosila je i troškove smještaja za bh. državljane u Kairu.

Oni su zahvalili Kataru za pomoć u teškim trenucima kroz koje su prošli.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()