EU uvodi pasoše za igračke

Dokument će jasno pokazivati sastav i koji će morati zadovoljiti postrožene sigurnosne uvjete kako bi djecu zaštitio od opasnih spojeva ili dijelova

31.07.2023. 20:42
  • Podijeli:
igracke_90_foto_FB-6469bf3f66df9.webp Foto: Facebook/Nostalgija

Svaka igračka u EU morat će posjedovati digitalni pasoš, dokument koji će jasno pokazivati sastav i koji će morati zadovoljiti postrožene sigurnosne uvjete kako bi djecu zaštitio od opasnih spojeva ili dijelova koji bi mogli na bilo koji način ugroziti djecu, piše Večernji list.

Postrožuje se i lista zabranjenih tvari u materijalu igračaka: na putovnici, odnosno u igrački, nikako od sada neće smjeti biti ni endokrini disruptori, tvari za koje se zna ili se pretpostavlja da mogu utjecati na endokrini sustav.

U nešto više od 10 godina EU je zabranio više od 2000 kemijskih spojeva, više nego ijedna druga država ili zajednica, a sada se ta lista i povećava i ažurira.

Najnovijim prijedlogom Europske komisije o sigurnosti igračaka postrožuju se već ionako stroga pravila o tome što i kako smije doći na tržište Unije, uključujući i one koje se kupuju online. Ista se pravila uvode i za igračke proizvedene u EU, kao i izvan njega.

Igračke dobivaju pasoš
Svaka igračka morat će imati digitalni pasoš za proizvode, koja će sadržavati informacije o usklađenosti s uredbom.

Od uvoznika se zahtijeva da na granicama EU predoče digitalne putovnice za proizvode za sve igračke, uključujući i one koje se prodaju na internetu. Novim informatičkim sustavom provjerit će se sve putovnice za proizvode na vanjskim granicama i utvrditi pošiljke za koje su potrebne temeljite carinske provjere.

Inspektori država članica i dalje će biti odgovorni za kontrolu igračaka.

Ako se pojave nesigurne igračke koje predstavljaju rizike koji nisu jasno obuhvaćeni uredbom, prema novoj uredbi Komisija ima ovlast zahtijevati povlačenje takvih igračaka s tržišta.

Iako su sastav, pakiranje i same igračke i do sada bile pod povećanim nadzorom EU i zasigurno među najsigurnijima na svijetu, sad se još postrožuje i jasno je propisano koliko veliki mogu biti dijelovi igračke da djeci, ako ih slučajno stave u usta, ne bi zatvorili dišne puteve.

Pozornost je i na ambalaži koja ne smije predstavljati opasnost, piše novinarka Večernjeg lista Sandra Veljković.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()