EU pokrenula reviziju zakona o zaštiti vukova

Čopori sada ugrožavaju stoku

04.09.2023. 21:41
  • Podijeli:
psi_vukovi_foto_YT-6431369c21281.webp Foto: YouTube/ViralHog

EU je danas pokrenula reviziju zakona koji štite vukove od lovaca i farmera, pošto je predsjednik Evropske komisije EU Ursula fon der Lajen rekla da čopori ugrožavaju stoku, a možda i ljude.

Vukovi su nekada bili na ivici nestanka u Evropi, ali su države tokom pedesetih godina prošlog vijeka počele da im daju zaštićeni status. Sada njihova populacija raste u nekoliko regiona.

"Koncentracija čopora vukova u nekim evropskim regionima postala je prava opasnost za stoku, a potencijalno i za ljude", rekla je Fon der Lajenova.

Predsjednik Evropske komisije ima i lično iskustvo o navodnoj prijetnji koju predstavljaju vukovi. U septembru prošle godine, vuk se provukao kroz ogradu na njenom porodičnom seoskom imanju na sjeveru NJemačke i usmrtio njenog voljenog starijeg ponija "Doli".

Zaštitnici prirode, međutim, pozdravljaju povratak zdravije populacije vukova u evropske planine i šume i vide ovog predatora kao dio prirodnog lanca ishrane.

Prema Direktivi o staništima EU, usvojenoj 1992. godine, vuk je zaštićena vrsta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()