EU izdvaja 1,45 miliona evra za BiH

Bespovratna sredstva namijenjena za projekat "Izrade mapa erozije i projektovanje infrastrukture za zaštitu od poplava u BiH"

20.03.2023. 16:42
  • Podijeli:
eu-evropska-unija-zastava-shutterstock.jpg Foto: Shutterstock

Evropska unija je izdvojila 1,45 miliona evra bespovratnih sredstava za projekat "Izrada mapa erozije i projektovanje infrastrukture za zaštitu od poplava u BiH", čiji su rezultati danas predstavljeni u Sarajevu.

Primarni cilj bio je identifikovati zemljišta ugrožena erozijskim procesima i omogućiti lakše i preciznije određivanje prioriteta, kao i kvalitetniju analizu troškova neophodnih za smanjenje rizika od poplava u BiH.

Obimni terenski radovi, istraživanja i izuzetno dobra saradnja sa lokalnim zajednicama rezultirali su izradom glavnog projekta regulacije rijeke Bosne u opštinama Modriča i Vukosavlje, izradom glavnog projekta odvodnje Petrovog polja, izradom glavnog projekta sanacije i rekonstrukcije kanalske mreže u Ivanjskom i Lijevče polju i izradom projekta regulacije rijeka Drine i Ćehotine u opštini Foča.

Iz projektnog tima je saopšteno da su u proteklih 30 mjeseci izrađene mape erozije za područje Federacije BiH /FBiH/ i Brčko distrikta, te kompletna tehnička projektna dokumentacija za infrastrukturu za zaštitu od poplava za odabrane prioritetne dionice u slivu rijeke Save i u slivu Jadranskog mora u Republici Srpskoj.

Rukovodilac projektnog tima Armin Hadžialić je, predstavljajući postignute rezultate projekta, istakao da će izrada kompletne tehničke dokumentacije za infrastrukturu za zaštitu od poplava pomoći lokalnim zajednicama u daljem procesu traženja finansijske podrške za njihovu punu realizaciju čiju praktičnu korist će u velikoj mjeri osjetiti stanovnici navedenih područja.

"Adekvatna zaštita od poplava će omogućiti razvoj poljoprivrede i transporta, dovesti do boljih ekonomskih prilika, kao i razvoj lokalnih zajednica. U okviru aktivnosti ovog projekta, izrađeno je 278 mapa erozije za FBiH i Brčko distrikt. Izrađene mape će pomoći u razvoju planova za korištenje zemljišta, smanjiće se rizik od poplava i gubitaka materijalnih i ljudskih dobara", rekao je Hadžialić.

Ovim projektom, EU je podržala realizaciju Akcionog plana za zaštitu od poplava i upravljanja vodama i time povećala kapacitete institucija u BiH za upravljanje rizicima od poplava u skladu sa Okvirnom direktivom o vodama EU i Direktivom o poplavama.

Projekat je dio sveobuhvatne EU podrške BiH u sektoru upravljanja vodama u oblasti zaštite od poplava, navedeno je u saopštenju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()