Elektronske cigarete podjednako su štetne kao i obične

Treba znati da i elektronske cigarete stvaraju zavisnost

15.03.2023. 20:05
  • Podijeli:

Često se od strane proizvođača i prodavca, kao pomoć pri odvikavanju od pušenja ili navodno "zdravija alternativa" pušenju, reklamiraju elektronske cigarete i slični uređaji za oslobađanje nikotina.

Međutim, i elektronske cigarete stvaraju zavisnost.

Provjerili smo, da li su štetne po zdravlje i kako da se ograniči njihovu dostupnost?

Za početak, pitali smo građane šta oni misle o elektronskim cigaretama.

"Ja iskreno mislim da nisu bezazlene jer se čovjek jednostavno navuče na njih i ne može bez njih, čak su gore nego ove."

"Mislim da zagađuju podjednako isto. Možda čak i više".

"Ja mislim da su isto štetne kao i obične. Uvlačenje onoga, i tu ima nekih ukusa i mirisa štokakvih".

"Mislim da su čak i više štetnije od duvana. Zbog čega, zbog toga što se tu vrši više hemije, a što je više hemije, manje je zdravlja".

Upravo tako.

Hemijske supstance u elektronskim cigaretama podjednako su štetne kao i sastav običnih cigareta. Na nekim tržištima dostupno je i 16.000 jedinstvenih okusa cigareta, a broj ljudi koji ih konzumira je u znatnom porastu.

"Kao što naš narod kaže nije šija nego vrat, tako se može reći i za e cigaretu. U principu, to je duvanski proizvod koji u sebi sadrži sve moguće hemijske spojeve one štetne prilikom sagorijavanja tog duvana i to je dokazano štetno po ljudsko zdravlje", rekao je Darko Marković, nacionalni koordinator za kontrolu duvana Republike Srpske.

"Elektronska cigareta je sredstvo koje izaziva visoku ovisnost. Visoke koncentracije nikotina zbog mehanizma djelovanja nikotina su veliki problem zato što unesen u organizam vrlo brzo djeluje na centralni nervni sistem", smatra doktorica i Federalni koordinator za kontrolu duhana, Aida Ramić Čatak.

Elektronske cigareta dostupne su na svakom koraku i svima, pa tako i maloljetnicima. Zabrinjavajući je podatak da od 6 hiljada anketiranih maloljetnika uzrasta 13 do 15 godina, čak 10,9 odsto njih konzumira ovaj proizvod. Kako bi se ovo promijenilo, trebalo bi poraditi na zakonu, smatra doktorica Aida Ramić Čatak.

"Mi to sada pokušavamo riješiti kroz zakon o kontroli ograničene upotrebe duhana i duhanskih proizvoda. Imamo članove koji zabranjuju prodaju ovih proizvoda mlađima od 18 godina", dodaje doktorica Ramić Čatak.

Jedina prednost e-cigareta bila bi ta što nemaju karakterističan miris sagorijevanja duvana, vatre, dima i pepela, pa samim tim ne utiču na pasivne pušače. Dok duhanska industrija podrazumijeva da su ovi elektronski sistemi za pušenje sigurniji jer ne sadrže duhan, oni ipak sadrže nikotin koji je kako navode u svjetskoj zdravstvenoj organizaciji komponenta duhana koja svakako izaziva ovisnost.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()