Dogovor Autocesta FBiH i Hrvatskih autocesta: Uvezana elektronska naplata cestarine

U narednoj sedmici Autoceste FBiH će početi sa testiranjem u svrhu postizanja potpune kompatibilnosti uređaja unutar sistema elektronske naplate cestarine

07.07.2023. 22:10
  • Podijeli:
autoput-ilustracija-autocestefbih.jpg

S ciljem realizacije pogodnosti za korisnike autoceste danas je u Zagrebu održan sastanak između predstavnika JP Autoceste Federacije BiH i predstavnika Hrvatskih autocesta d.o.o. na kojem je postignut dogovor oko uvezivanja elektronske naplate cestarine s ciljem unaprjeđenja kvalitete usluga na zadovoljstvo krajnjih korisnika, saopćeno je iz Autocesta FBiH.

"Jedna od važnih novina jeste mogućnost prolazaka korisnika s ACC TAG/ENC uređajima kroz naplatne stanice koje se nalaze na području spomenutih zemalja bez zaustavljanja i plaćanjem cestarine beskontaktno korištenjem ACC TAG/ENC uređaja. Naime, to znači da će se naknade za korištenje dionica autoceste u Federaciji BiH, koje su pod upravljanjem JP Autoceste FBiH d.o.o., na naplatnim stanicama iste moći platiti ENC uređajem, isto kao što će se naknade za korištenje dionica autoceste u Republici Hrvatskoj, koje su pod upravljanjem Hrvatske autoceste d.o.o, moći platiti ACC TAG uređajem.

Troškovi za korisnike će ostati isti jer se radi o TAG-ovima iste vrste, samo što će korisnici, uz prethodnu registraciju na naplatnom mjestu, imati instalirana dva računa na jednom TAG/ENC uređaju gdje će jedan od njih biti namijenjen za registraciju prolaza na dijelu Federacije BiH, a drugi na dijelu Republike Hrvatske, pri čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje u korist jednog ili drugog javnog poduzeća.

Uvođenjem spomenutih mogućnosti povećat će se sigurnost prometa i smanjiti gužve na autocestama jer nema zaustavljanja zbog naplate što posljedično rezultira povećanjem protočnosti i smanjujem štetnih emisija uzrokovanih prometnim zastojima i kolonama.

U narednoj sedmici Autoceste FBiH će početi sa testiranjem u svrhu postizanja potpune kompatibilnosti uređaja unutar sistema elektronske naplate cestarine kako bi uskoro sistem bio pušten za korisnike, navodi se u saopćenju JP Autoceste FBiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()