Dodjela odlikovanja: Ordene dobili Putin, Miha, Porfirije, Kolja...

Odlikovanja povodom Dana RS

08.01.2023. 13:22
  • Podijeli:
Odlikovanja Dan RS_UNA-63bab56945955.webp Foto: UNA

U kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci počelo je uručenje odlikovanja povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Odlikovanja uručuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Među odlikovanima izdvajaju se imena predsjednika Rusije Vladimira Putina te nedavno preminulog legendarnog fudbalera Siniše Mihajlovića. Ordene su dobili i patrijarh Porfirije kao i Nikola Pejaković Kolja, poznati pisac, režiser i umjetnik.

Dodik je Putina odlikovao Ordenom Republike Srpske na ogrlici za "naročitu patriotsku brigu i ljubav prema RS".

"Putin je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa Republike Srpske i Rusije. Ima zasluga na polju javnih djelatnosti kojima se doprinosi sveukupnom i obostranom političkom ekonomskom društvenom i privrednom rastu i razvoju", rekao je Dodik.

Orden će biti uručen naknadno, prilikom prvog susreta Dodika i Putina.

Predsjednik Republike Srpske zahvalio je i Siniši Mihajloviću, koji će, kako je rekao, zauvijek živjeti u mislima mnogih.

"Siniši koji je naš, ne samo zbog toga što njegova porodica živi u Republici Srpskoj, već i zbog toga što nas je svojim rezultatima mnogo puta usrećio, ali i svojim ljudskim kvalitetima pokazivao put pravog borca i čovjeka", istakao je Dodik.

On je rekao da je autoritet i uzor i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, kao duhovni otac koji daje blagoslov pred najveće uspjehe, u kojeg se gleda kada se traže odgovori na najteža pitanja "i od kojeg dobijamo riječi utjehe u najtežim trenucima".

"Njegove poruke danas u sebi nose mudrost svih njegovih prethodnika, a Republika Srpska u svakoj od njih osjeti ljubav i najiskreniju pastirsku brigu i svako od nas može biti ponosan što će Njegova svetost ponijeti Orden Republike Srpske na ogrlici", naglasio je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je uputio zahvalnost ljekarima koji nisu iz Republike Srpske, ali koji su za nju uradili toliko da su sigurno postali članovi porodice koja se zove Republika Srpska i koja ih smatra prijateljima.

"Hvala Svetlani Vujović, Peteru Frigu, Milovanu Bojiću, Siniši Dučiću, Lazaru Angelkovom, Borisu Goronji kojima smo u ruke povjeravali zdravlje mnoge djece i odraslih iz Republike Srpske, a koji su se prema zdravlju naših građana odnosili kao prema svome vlastitom i koji nam pomažu u izgradnji snažnog zdravstvenog sistema same Srpske", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ordenje i medalje često se povezuju sa vitezovima, časnim i čestitim borcima, a danas se odaju priznanja i onim prijateljima koji viteški služe istini, pravdi, kulturi ili obrazovanju, a to su Ljiljana Nikšić, Jovanka Lastić, Jevgenij Germanovič Vodolazkin, Patrik Bario, Žak Ogar i Dragoljub Acković.

Priznanje je dobio i Svetislav Stanojević, osnivač i prvi predsjednik Vrhovnog suda Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske se pozvao na poznatu misao da ako izgubimo kulturu nećemo imati šta braniti, ističući da su među "čuvarima vatre" kulture Republike Srpske, pored već pomenutog Pejakovića, su i Nikolina Friganović, Rade Radović, Dobrivoje Agatonović Aga, Aleksandar Stojković Piksi i Mladen Matović.

Priznanje su dobili i bokser Sara Ćirković, virtuoz na harmonici Radovan Ivanović, najbolji sportista Republike Srpske Pavle Dujaković.

Dodik je naveo da su iza Republike Srpske tri godine u kojima se strepilo za zdravlje svakog građanina, a da su u toj strepnji, svu brigu olakšavali ljekari i zdravstveni radnici.

"Zahvalni smo onima koji su najzaslužniji što danas živimo u društvu u kojem smo skoro i zaboravili pred kakvim izazovima smo se našli u toku pandemije, a jedni od najboljih među njima jesu i ostaće Antonija Verhaz, Zlatko Maksimović i Mladen Duronjić koji su jedni od mnogih junaka iz našeg zdravstvenog sistema", rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da se treba ugledati na Matiju i Pavla iz Čajniča koji su žrtvujući sebe spasili tuđi život i tako postali inspiracija i uzori.

"Oni su djeca kakvu može da rodi samo Republika Srpska! Još jednom želim da u ime građana i institucija Republike Srpske svima zbog kojih smo danas ovdje iskažem svoje najdublje poštovanje i zahvalnost za sve što su uradili. Ponosni smo što ste baš vi dobitnici ordena i priznanja Republike Srpske", zaključio je Dodik.

Svečanosti prisustvuju predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministri u Vladi Srpske, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, te zvanice iz javnog, društvenog i političkog života Republike Srpske, BiH i Srbije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()