Dileme mladih: Gdje nastaviti školovanje

Maturanti najzainteresiraniji za strukovne škole, Medicinski fakultet najpoželjniji studentima

31.05.2023. 22:15
  • Podijeli:
Studenti_mladi_Foto Pixabay-1665337181997.webp Foto: Pixabay

Bliži se kraj školske godine, a to za maturante osnovnih i srednjih škola znači veoma malo vremena da se odluče gdje će nastaviti svoje dalje školovanje.

Veoma često na ove izbore utiču i roditelji.

Šta je danas najpametnije upisati i na šta se najviše odlučuju maturanti, raspitala se Nevena Moravac.

Najveća zainteresovanost maturanata osnovnih škola je za srednje strukovne škole, dok je zainteresovanost za gimnazijom u padu. Kada su u pitanju fakulteti, najtraženiji u cijeloj BIH je Medicinski fakultet, te Filozofski, a u Srpskoj mjesto više već godinama se traži na Fakultetu bezbjednosnih nauka.

Poslovni savjetnik Zoran Pavlović, smatra da mladi i treba da biraju stručne škole i fakultete, čije diplome obično znače i izvor dobrih primanja. Što su teži za završavanje, toliko su više vrednovani i kod nas i u Evropi.

„Situacija je takva da moj drug plaća bageristu 2200 maraka. Tu platu nema doktor u UKC-u. Djeca mogu u srednjim tehničkim školama koje bi trebale da obrazuje bigere, tesare te praktične zanate koje se lako uče i sa nešto znanja jezika mogu da imaju dobra primanja vani", kazao je poslovni savjetnik Zoran Pavlović.

Veoma često se dešava da budući srednjočkolci i studenti prilikom donošenja ovih životnih odluka spunjavaju želje roditelja, ali...

„Trebali bi da čujemo djecu odnosno njihova interesovanja, vrijednosti, sposobnosti za njihovo zanimanje i tek nakon te procjene da se dijete opredijeli i usmjeri karijerno u samom svom daljem školovanju. REZ Isto kao za prvi razred treba da postoji priprema, profesionalna orjentacija, karijerno vođenje”, smatra pedagog Tatjana Marić.

Časovi profesionalne orijentacije vrše se u mnogim osnovim školama, a jedna od njih je i Sveti Sava u Banjaluci.

„Skoro kroz cijeli deveti razred kroz časove vroza se prožima ta tema profesionalna orjentacija, gdje razredne starješine pričaju na tu temu i naši pedagozi i psiholozi. Većina srednih škola kroz dolaske i posjete školama vrše svoju promociju našim đacima tako da mislim da đacima ne manjka informacija kada je u pitanje izbor srednjih škola i zanimanja za buduće”, rekao je direktor osnovne škole Sveti Sava Banja Luka Miroslav Popržen.

Na tržištu rada u BiH najtraženiji su inženjeri: IT, softver, elektrotehnike, građevine, zatim diplomirani farmaceuti, doktori medicine, a velika je potražnja i za bravarima, električarima, radnicima u sektoru ugostiteljstva. Pa ukoliko se još uvijek niste odlučili šta upisati dobro razmislite jer prvi upisni rok na fakultetima u RS počinje 26. juna, a u srednjim školama 19. juna.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()