Demineri imaju pune ruke posla: U BiH na mnogim lokalitetima ima mina

Deminiranje bi trebalo biti završeno do kraja 2024. godine

12.07.2023. 14:57
  • Podijeli:
mine-1669232937711.webp Foto: UNA

Deminiranje u BiH trebalo biti završeno do kraja 2024. godine, izjavio je danas koordinator za deminiranje u Odjeljenju Vlade Brčko distrikta za javnu bezbjednost Danijel Đurić.

Đurić je istakao da se u distriktu deminiranje trenutno vrši na površini od 2,3 miliona metara kvadratnih na lokaciji Skakava-Vukšić.

On je napomenuo da se realizuje i projekat MSP "Boderište", na površini od 2,5 miliona metara kvadratnih i da su sredstva za ove namjene stigla od Ambasade SAD u BiH uz pomoć kompanije "MAG", koja vrši deminiranje na ovom lokalitetu.

Đurić je istakao da je u narednom periodu planirano da se od mina oslobodi površina od 2,7 miliona kvadratnih metara koja se nalazi na području mjesnih zajednica Ulice, Bukovac i Donji Rahić što će to raditi Norveška narodna pomoć.

"Preostaje nam još projekat `Brčko sjever dva` na području mjesnih zajednica Vučilovac, Krepšić i Gorice. Vidjećemo kako će se taj projekat finansirati i ko će ga realizovati", rekao je Đurić.

Avram Marić, predsjednik brčanske mjesne zajednice Gornji Vukšić, gdje je u toku deminiranje, rekao je da je na području ove i okolnih mjesnih zajednica veliki dio terena očišćen od mina i da će svako buduće ulaganje u deminiranje donijeti napredak.

Direktor Norveške narodne pomoći Valeri Vargimnton rekla je novinarima u Gornjem Vukšiću da je ova organizacija zahvaljujući pomoći Vlade Norveške prisutna u BiH duže od 20 godina primjenom različitih projekata, te da će tu praksu i dalje nastaviti.

Prema njenim riječima, ti projekti se, prije svega, odnose na obezbjeđenje sigurnijih uslova za život lokalnom stanovništvu.

Zamjenik ambasadora Norveške u BiH Hakon Kristensen rekao je da je proces oslobađanja zemljišta od mina od izuzetne važnosti za sigurno korišćenje zemljišta u poljoprivredne svrhe, ulaganja u privatne poslove i druge projekte.

Projektni menadžer Ambasade Norveške u BiH Ognjen Grujić podsjetio je da je norveška ambasada u proljeće 2021. godine potpisala sa Norveškom narodnom pomoći petogodišnji program za čišćenje od mina, čija realizacija je u toku i koji je vrijedan 11 miliona evra.

Kristensen i Varmingtonova danas su sa saradnicima posjetili Brčko u okviru "Inicijative za završetak: Brčko distrikt bez mina do 2024. godine", gdje su obišli lokalitete na kojima se vrši deminiranje.

Iz Ambasade Norveške u BiH ranije je saopšteno je da je planirano da posljednji zadatak ove ambasade i Norveške narodne pomoći u čišćenju zemljišta od mina na lokaciji Ulice-Rahić-Bukovac bude realizovan do avgusta iduće godine.

Norveška narodna pomoć je od 2004. do 2016. godine protivminske intervencije fokusirala na Posavinu, uključujući Brčko, Posavski kanton, sjeverne dijelove Tuzlanskog kantona i Republiku Srpsku, a u ovoj godini počela je sa čišćenjem 2.237.000 metara kvadratnih zemljišta na lokalitetu "Vukšić-Skakava" na području Brčkog.

Realizacijom sveobuhvatnih planova protivminskog djelovanja Norveška narodna pomoć je očistila gotovo 8.000.000 metara kvadratnih prethodno kontaminiranog zemljišta, čime je omogućen bezbjedan i održiv povratak interno raseljenih i izbjeglih lica, poljoprivredna proizvodnja, unapređenje uslova života i razvoja u regionu.

Norveška narodna pomoć je u 2021. i 2022. godini završila čišćenje zemljišta na dva lokaliteta "Brčko-Sjever jedan" i "Brčko-Zapad", što su finansirali norveško Ministarstvo inostranih poslova i Švajcarsko federalno odjeljenje inostranih poslova posredstvom Ambasade Švajcarske u BiH, a kao podrška inicijativi za završetak.

Ukupno 2.526.373 metra kvadratna prethodno kontaminiranog zemljišta vraćeno je zajednicama na bezbjedno i produktivno korištenje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()