Delić zatražio nadzor u hotelu Jablanica zbog plata, mobinga i iskorištavanja radnika

Nakon što je Enisa Klepo brutalno pretučena

10.08.2023. 09:35
  • Podijeli:
protesti klepo jablanica facebook-64cfa263ee296.webp Foto: Facebook

Povodom prošlosedmičnog napada na uposlenicu hotela Jablanica Federalno ministarstvo rada i socijalne politike uputilo je prijavu svim nadležnim institucijama da provjere i u okviru svojih nadležnosti izvrše nadzor u ovom privrednom subjektu.

Ističu da je slučaj u kojem je vlasnik hotela Jablanica Amir Džafić napao radnicu Enisu Klepo odgovornost organa gonjenja, ali i Ministarstva rada i socijalne politike s obzirom na to da je incident uzrokovan kršenjem prava radnika.

"Kako ističe resorni ministar Adnan Delić, ovaj nemili događaj uzrokovan je ranijim kršenjima prava radnika u vezi s neisplaćivanjem plata, mobingom, iskorištavanjem radnika i nizom drugih prekršaja koje inspekcijski organi trebaju ispitati i poduzeti sve neophodne sankcije protiv ovog privrednog subjekta", navedeno je iz federalnog ministarstva.

Delić ističe da gruba kršenja prava radnika nisu novina u našoj zemlji te da svi mi znamo da ima rada na crno, rada u sivoj zoni, isplaćivanja plaća u koverti, mobinga, neplaćenog prekovremenog rada i drugih primjera negativnih praksi.

"Međutim, u većini slučajeva radnici šute i iz straha od gubitka posla ne prijavljuju poslodavce nadležnim institucijama. Kulturu šutnje i mirenja sa onim što nam se dešava moramo zamijeniti kulturom jasne i artikulisane borbe protiv svih vidova nepravde i kršenja zakona, tražiti da svako radi svoj posao kvalitetno i u okviru svojih nadležnosti jer samo tako možemo nešto mijenjati", izjavio je ministar Delić.

Napomenuo je i da Ministarstvo tek po zaprimanju prijave, može naložiti nadzore i ispitivanje navoda iz prijave u nadležnim upravama za inspekcijske poslove.

Nakon razgovora sa radnicom Klepo koja je svoje iskustvo podijelila sa javnostima i upoznavanja sa svim kršenjima prava radnika u ovom privrednom subjektu, federalni ministar uputio je zahtjev za nadzor svim nadležnim institucijama od kojih se očekuje da što hitnije izvrše nadzor i dostave Ministarstvu nalaze po izvršenom nadzoru.

Jučer je u Jablanici održan i mirni protest na koji je izašlo više od hiljadu građana s ciljem pružanja podrške pretučenoj radnici hotela Jablanica.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()