"Dani Srpske kuće" u Banjaluci: Spoj humanosti i umjetnosti

Zajedničkim snagama igraće za krov nad glavom i bolju budućnost višečlanih, socijalno ugroženih porodica u Srpskoj. Kompletna zarada od prodaje karata biće namijenjena fondu za izgradnju kuća.

24.10.2023. 10:44
  • Podijeli:
PR-ID-DANI-SRPSKE-KUCE-65376c0a44d79.webp Foto: FONDACIJA SRPSKA KUĆA

‘Dani Srpske kuće’ od 31. oktobra do 2. novembra u Dječijem pozorištu Republike Srpske biće prilika da se spoji umjetnost, humanost, sjajno druženje i povezivanje onih koji dijele zajedničku misiju – pomoći našoj djeci da imaju bolju, sigurniju i bezbrižniju budućnost, rađaju se i ostaju u Srpskoj.

Fondacija ‘Srpska kuća’ u saradnji sa ministarstvom prosvjete i kulture i Dječijim pozorištem Republike Srpske organizuje tri dana pozorišne umjetnosti, kako za djecu i omladinu, a tako i za odrasle, a koji su svesrdno podržali domaćin Dječije pozorište, Teatar ‘Male stvari’ iz Trebinja i Beogradsko dramsko pozorište. 

Zajedničkim snagama igraće za krov nad glavom i bolju budućnost višečlanih, socijalno ugroženih porodica u Srpskoj. Kompletna zarada od prodaje karata biće namijenjena fondu za izgranju kuća.

‘Programom koji je predviđen za djecu, omladinu i odrasle željeli smo da ponudimo za svakoga ponešto. Veoma često su djeca dio naših akcija, tj. njihovi roditelji koje pozivamo da zajedno sa nama rade na tri predivne misije – pomoći višečlanim, socijalno ugroženim porodicama da dobiju krov nad glavom, biti dio humane akcije i tako potaći i kompletnu lokalnu zajednicu da pomogne, od srca, ulagati u djecu i istovremeno učiti djecu da budu humani. Srećni smo što ćemo publici podariti tri sjajna komada, a što će oni nama moći da pomognu da u ovoj misiji sagradimo i kompletno opremimo četiri kuće koje za sada imamo u planu. Dvije su uskoro gotove, ali tome ćemo se radovati kad nam porodice iz njih otvore vrata na useljenju’, kaže Jelena Trninić Milićević.

Prvi dan manifestacije, 31. oktobra u 18 časova, biće odigrana monodrama ‘Jefimija – Jelena Mrnjavčević’ u izvedbi glumice Tijane Jovanović Nikolić, u produkciji Kulturne scene ‘Male Stvari’ iz Trebinja, čiju režiju potpisuje gospodin Željko Milošević. Predstavu će posjetiti učenici ‘Gimnazije Banjaluka’, s obzirom na to da je ova obrazovno-vaspitna ustanova na taj način željela da podrži manifestaciju. 

Drugog dana, 1. novembra u 19 časova na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske, biće odigrana predstava ‘Ne igraj na Engleze’ u režiji Staše Koprivice, a u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta.

Treći dan manifestacije biće u znaku djece – 2. novembra u 11 časova, biće uprilčena lutkarska predstava ‘Junak u tregerima’ u režiji Dubravka Torjanca, a u produkciji Dječijeg pozorišta Republike Srpske, koju će posjetiti djeca predškolskog uzrasta, u saradnji sa Centrom za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka.

‘Kada sam dobio upit Fondacije da budemo deo ovog programa odmah sam rekao da ćemo sa zadovoljstvom doprineti njihovom plemenitom cilju. Volimo da igramo u Banjaluci, a kada je upitanju ovako nešto onda tu nema mnogo razmišljanja. Beogradsko dramsko pozorište i naša Fondacija uvijek kada mogu uključuju se u humanitarne akcije, a ovog puta je to posebno, i mogu slobodno reći Fondacija ‘Srpska kuća’ dobila je još jednog sigurnog partnera i saborca u ovoj humanoj i plemenitoj misiji’, kaže Jug Radivojević, reditzelj i direktor Beograskog dramskog pozorišta.

Organizatori izdvajaju drugi dan manifedstacije kada će nakon izvođenja predstave biti upriličeno koktel druženje u prostorijama Doma omladine u Banjaluci, na kojoj će posjetitelje, prijatelje, partnere i goste upoznati sa novim aktivnostima i projektima, a između ostalog i svečano im prikazati trejler za TV serijal ‘Srpska kuća’, koji rade u produkciji ATV-a.

‘U saradnji sa ‘Gimnazijom Banjaluka’ karte za izvođenje predstave ‘Jefimija – Jelena Mrnjavčević’, dok će u sardnji sa Centrom za predškolsko vaspitanje i obrazovanje’, a ulaz za obje predstave je simboličnih 5 KM. Karte za predstavu ‘Ne igraj na Engleze'iznose 20, 50 i 100 KM, a podrazumijevaju poziciju sjedenja; zadnjih 6 redova po 20 KM, prvih 6 100 KM, dok je u središnjih 5 redova karta po 50 KM. Karte po cijeni od 20 KM biće danas puštene u prodaju na biletarnici Dječijeg pozorišta Republike Srpske. Veliku zahvalnost dugujemo svim institucijama koje su srčano podržale ovu manifestaciju, a time i rad Fondacije ‘Srpska kuća”, dodaje Trninić Milićević.

Iz Fondacije poručuju da sa nestrpljenjem očekuju tri dana sjajnog programa koji će provesti u krugu prijatelja, partnera, djece i svih koji podržavaju njihov rad, a posebno su uzbuđeni jer će na pomenutom koktel druženju javnosti saopštiti još sjajnih vijesti i prikazati samo mali dio serijala na kojem rade već mjesecima, a koji će, nadaju se, potaći mnoge da se pridruže plemenitom cilju – izgraditi bolju budućnost djece u Srpskoj.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()