Danas je Svjetski dan pčela: Oprašivači od ključnog značaja za globalni lanac ishrane

Današnji datum odabran je u spomen na rođenje Antona Janše 1743. godine, slovenskog pčelara kojeg se smatra ocem modernog pčelarstva

20.05.2023. 16:40
  • Podijeli:
AA-20230520-31189628-31189610-DANAS_JE_SVJETSKI_DAN_PCELA-6468d52d6bc82.webp Foto: Anadolija

Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan pčela s ciljem upozoravanja zbog smanjenja njihovog broja i podizanja svijesti o njihovom značaju.

Današnji datum odabran je u spomen na rođenje Antona Janše 1743. godine, slovenskog pčelara kojeg se smatra ocem modernog pčelarstva.

Ujedinjene nacije (UN) su prepoznale važnost pčela u ekosistemu te su 20. maj proglasile Svjetskim danom pčela. Usvajajući rezoluciju koju je predložila Slovenija, a podržale sve članice EU i mnoge druge zemlje svijeta, UN je proglasio ovaj datum s ciljem da se podigne svijest o njihovom značaju i upozori na smanjenje broja pčela u svijetu.

Odluku o obilježavanju Svjetskog dana pčela Generalna skupština UN donijela je krajem 2017. Rezolucijom 155 kosponzora, uključujući Evropsku uniju, SAD, Kinu i Rusiju.

Pčele i drugi oprašivači od ključnog su značaja za globalni lanac ishrane. One ne samo da osiguravaju sigurnost u hrani, nego i obavljaju ekonomske aktivnosti vrijedne 577 milijardi dolara, procijenila je Međuvladina naučno-politička platforma o biodiverzitetu i uslugama ekositema (IPBES). Pčele su ključni dio mnogih ekosistema i dobar su indikator stanja zdravlja ekosistema, podsjetili su ranije iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Broj oprašivača u Evropi smanjen je u posljednjih 30 godina za tri četvrtine. Mnogi naučnici smatraju da je odlučujući bio rast upotrebe pesticida.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()