Da li je propala zimska sezona na planinama u regionu?

Olimpijske ljepotice u Sarajevu sablasno izgledaju

07.01.2023. 08:30
  • Podijeli:
bjelasnica_reuters-63b91e9aafe7a.webp Foto: Reuters

Bajazit Alomerović dočekao je Novu 2022. godinu skijajući niz padine Bjelašnice uz vatromet, a adrenalin ga je natjerao da se ove godine vrati na planinu iznad glavnog grada BiH Sarajeva.

No, zbog vrlo toplog vremena diljem Evrope nema snijega i Alomerović, koji je iz Sarajeva, može se samo nadati da će se vrijeme promijeniti dok je još na odmoru u Bjelašnici.

"Nema snijega, ali vrijeme je svejedno lijepo, imamo proljeće umjesto zime", nasmiješio se Alomerović koji je razgovarao s Reutersom u skijalištu koje je bilo dom Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Iako bi skijaška sezona u ovo doba godine trebala biti u punom jeku, skijališta u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji uglavnom su prazna.

Neki nude panoramske vožnje za divljenje pogledu, ali većina ski liftova beživotno visi iznad travnatih i blatnjavih padina, sa samo nekoliko mrlja snijega.

Neki albanski turisti koji su u četvrtak posjetili skijaški centar Brezovica na Kosovu požalili su se da liftovi ne rade i da ne mogu fotografirati s vrha planine, koji ima nešto snježnog pokrivača.

"Ne pamtim ovakvu godinu u zadnjih 30 godina", rekao je Igor Nikolčević, vlasnik pizzerije u Brezovici, ali je zbog nedostatka gostiju vodio psa u šetnju.

"Ovo je prvi put u životu da sam vidio plus 5 ili 10 stepeni u januaru."

Skijaška sezona u većini središta u regiji trebala je biti otvorena početkom decembru, ali je odgođena. Dužnosnici i hotelijeri nadaju se da će doći hladnije vrijeme i spasiti sezonu.

"Vrlo je teško predvidjeti što će se dogoditi jer je januar ključni mjesec za poslovanje u regiji", rekao je Aldin Smajkan iz Olimpijskog centra ZOI Sarajevo, koji upravlja skijaškim centrima Bjelašnica i Igman.

U Mavrovu, najvećem skijaškom središtu Sjeverne Makedonije, gotovo 70% -80% hotelskih rezervacija je otkazano zbog nedostatka snijega, prema Ognenu Cigovskom, generalnom direktoru skijališta Bistra.

Hotelijeri posjetiteljima nude pješačke i biciklističke ture.

"Još uvijek se možemo nadati da će pasti snijeg kako bi pokušali spasiti sezonu", rekao je Cigovski za Reuters.

"Znate, ljudi dolaze u Mavrovo skijati, a ne planinariti ili voziti bicikl."

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()