Cijene plina u Evropi drastično opadaju, šta BiH može očekivati?

Prostora za drastično smanjenje cijena gasa ima, vrijeme je da se prekine "otimati" od naroda

10.03.2023. 11:47
  • Podijeli:
plinsko_kuhalo_foto_pixabay.jpg Foto: Pixabay

Relativno blaga zima i toplo vrijeme koje je vladalo u proteklom mjesecu uvjetovalo je da cijene plina drastičnu padnu.

Tako je prema zvaničnim podacima londonske berze ICE cijena plina u Evropi pala ispod 450 dolara za 1.000 kubnih metara i to prvi put od kraja jula 2021. godine.

Da li će i vlasti u BiH slijediti put kojim idu neke evropske zemlje ostaje da se vidi, a da bi trebalo da se ide u pojeftinjenje plina slaže se i stručnjak za energetiku i bivši direktor BH-Gasa Almir Bečarević.

Opala potražnja

On je u razgovoru za UNU kazao da je i drastično opala potražnja za plinom, posebno u Kantonu Sarajevu, koji je realno i najveći potrošač ovog energenta.

"Kod nas još uvijek vrijedi stara formula za utvrđivanje cijene gasa, tako da ovaj pad na berzama neće uzrokovati nikakvu logičnu reakciju pada cijene gasa u BiH. U ostalim zemljama u kojima se cijena gasa formira na osnovu berze, činjenice su da je došlo do pada", govori nam Bečarević.

Ističe da je jedna od rijetkih zemalja u Evropi, koja u potpunosti formira cijenu gasa na bazi berze, Bugarska.

"Tamo je došlo do drastičnog pada cijene gasa, sa neke 3,5 KM po kubiku cijena je pala na nešto malo više od marke i vrlo vjerovatno će uslijediti i daljnji pad", jasno govori.

Bečarević: Došlo do pada potrošnje plina u FBiH

Dodaje da neovisno o padu cijena na berzama, u BiH mora doći do smanjenja cijena gasa.

"Cijena nafte je pala u odnosu na vrijeme kada je bila 120 dolara po barelu. Sada od 1. aprila trebalo bi da bude značajnije smanjenje cijena gasa i očekujem, uz normalno da sve one koji trebaju da kontrolišu tu cijenu, ona bi trebala da padne ispod jedne marke. Znači to bi bila posljedica pada nafte, ne pada berzanskih cijena plina u proteklih devet mjeseci i nadam se da će napokon oni koji provjeravaju kalkulaciju cijene gasa ući u cijenu Energoinvesta i smanjiti je, jer došlo je do pada potrošnje plina u FBiH za nekih 15 posto u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isti period prošle", konstatuje Bečarević.

Prekinuti ovu stvar

Napominje da je za to utjecalo i relativno toplo vrijeme, ali i činjenice da su u Kantonu Sarajevu mnogi kupci odustali od prirodnog gasa.

"U posljednjih nekoliko mjeseci se preko 300 privrednih subjekata isključilo sa mreže i koristili su alternativne izvore. Mnogi su također koristili i čvrsta goriva i zbog toga smo u zadnje vrijeme zagađen zrak. Prostora za drastično smanjenje gasa ima, samo je stvar da li će oni koji odobravaju tu cijenu zagrebati ispod površine i hoće li pogledati bilans Energoinvesta i da vide koliku razliku u cijeni imaju, koliko "otimaju" od naroda i jednostavno dovesti je ispod jedne marke, jer svi preduslovi za to postoje, samo je stvar da se napokon ovo prekine", zaključuje Bečarević.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()