Čavalić: Sumnjam da će doći do vanrednog povećanja penzija u FBiH

Jesu li penzioneri u Federeaciji BiH prevareni pokazat će samo vrijeme

22.12.2021. 18:44
  • Podijeli:
penzioneri_sarajevo_armin_durgut_pixsell.jpg Foto: Foto: Armin Drugut/PIXSELL

Predstavnički dom Parlamenta FBiH na posljednjoj sjednici većinom glasova usvojio je Izmjene i dopune Zakona o PIO FBiH. 

Upozorenje za zastupnike

Podsjećamo, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić za UNA TV kazao je da je tokom sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH upozorio zastupnike da bi trebali usvojiti izmjene i dopune Zakona o PIO FBiH.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić

"Nisam prijetio, ali upozorio sam da bi to trebali uraditi ukoliko misle dobro penzionerima i podsjetio sam ih da su sljedeće godine izbori i da ih mi biramo", kazao nam je Mehić. 

Dodao je da su izmjene u zakonu stanovite. 

"Bitan nam je član 79. Zakona o PIO i on je imao dva djela. SDP je tražio da se u Zakon o PIO uvrsti poskupljenje hrane i da se ono računa prilikom usklađibvanja penzija. Nažalost to nije prošlo. Međutim ima tu i značajnija za nas izmjena i ona se odnosi na bruto društveni proizvod. Dakle prema usvojenim izmjenama termin 'bruto društveni proizvod' je promijenjen u 'bruto domaći proizvod", ispričao nam je Mehić.

Prema njegovim riječima, to je najbitnija izmjena.

"Na ovu temu razgovarali smo s brojnim ekonomistima. Pitali smo i dekane na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Na prvi pogled je ista stvar, ali se u biti drastično razliku. Bruto društveni proizvod, a kako je pisalo u starom zakonu, podrazumijeva usklađivanje penzija u odnosu na bruto društveni proizvod od prošle godine i u njega su uračunati svi problemi, pa i inflacija, kako bi on na kraju bio puno manji. Ovo sad što je usvojeno, dakle bruto domaći proizvod, znači da se usklađivanje vrši u odnosu na trenutno stanje. Dakle nominalno se radi i to je bitna razlika i tu penzioneri mogu da dobiju. Dakle uzima se trenutno stanje bez inflacija, deflacija i tako dalje nekakvih pojava", istakao je Mehić. 

Za kraj poručio je da su penzioneri zadovoljni usvojenim izmjenama. 

Ekonomista Admir Čavalić za UNA TV kazao je da je riječ o izmjenama kojim se nastoje modernizirati, uskladiti i harmonizirati određena zakonska rješenja.

Hitna procedura 

"Pretpostavljam da je zbog toga ovaj zakon usvojen u hitnoj proceduri. Ekonomski posmatrano, možda najvažnija izmjena se odnosi oko izmjene pojma 'bruto domaći proizvod' umjesto 'bruto društveni proizvod'", istakao je Čavalić. 

Ekonomista Admir Čavalić

Dodao je da je istina da je zadnje navedeni pojam mogao dovoditi u konfuziju Vladu FBiH i posljedično zainteresovane stejkholdere, a poput predstavnika penzionera. 

"Federalni zavod za statistiku prati bruto domaći proizvod. Vjerovatno da će se na ovaj način poboljšati sistem redovnog usklađivanja penzija. Postoji i opcija vanrednog usklađivanja penzija, međutim uslovi su rigidni tako da sumnjam da će doći do navedenog. Sve u svemu, mišljenja sam da je riječ o minornim izmjenama koje daju potencijal za unaprijeđenje položaja penzionera, međutim, u praktičnom smislu do toga neće doći ukoliko se ne postignu uslovi odnosno stvori politička volja u FBiH", pojasnio je Čavalić.

Podsjećamo, prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o PIO FBiH u parlamentarnu proceduru uputila je Vlada FBiH po hitnom postupku.

Prethodno su zastupnici odbili da razmatraju amandmane koje je predložila Socijaldemokratska stranka BiH (SDP BiH), nakon što su amandmani odbijeni, SDP će najvjerovatnije u parlamentarnu proceduru uputiti novu, svoju verziju zakona. 

Prema materijalu objavljenom na stranici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH navodi se da se između ostalog mijenja stav 2 u članu 80. Zakona o PIO. 

"Vanredno uskladivanje penzija može se provesti jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini veća od 3 posto iako nema akumuliranog deficita budžeta Federacije, a najviše do stope rasta realnog bruto domaceg proizvoda u prethodnoj godini. Ova mogućnost ne obuhvata najviše penzije sve dok najniži iznos penzije ne dostigne 1/5 (jednu petinu) iznosa najviše penzije ostvarene po zakonu", navedeno je u izmjeni koju je sinoć prihvatio Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

 

 

 

 

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()