Borka Rudić za UNU: Novinari se svaki dan grčevito bore za komadić slobode

O predloženim izmjenama Krivičnog zakonika RS i izjavi Milorada Dodika o novom zakonu o medijima, te slobodi i položaju novinara u BiH, za portal UNA govorila je Borka Rudić

15.03.2023. 22:22
  • Podijeli:
borka_rudic_bhnovinari-6411c4ac3d4d9.webp Foto: BH novinari

Generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić, rekla je za portal UNA da je udar na slobodu izražavanja, zato što se izmjenama Krivičnog zakonika RS "kriminalizuje kleveta i u jednom potpuno drugačijem sudskom postupku želi se procesuirati kleveta i na neki način kriminilizirati novinari i novinarstvo kao profesija."

"To je ono što je problematično i za razumijevanje važnosti novinarstva i onoga što novinari treba da rade", jasna je Rudić.

Ističe da su alarmi novinarskih i medijskih zajednica u BiH, jasna neslaganja i osude namjere vlasti Republike Srpske (izmjena Krivičnog zakonika RS), koja dolaze iz Evropske unije, Vijeća Evrope, SAD, drugih zapadnih ambasada u Sarajevu, međunarodnih novinarskih organizacija, razumljiva, ali i nedovoljna.

"Kako će se dokazivati kleveta, uopšte nije jasno određeno", kaže Rudić.

Dodaje da se predviđaju visoke novčane kazne, ali smatra da iako je Vlada iz Nacrta zakona povukla zatvorsku kaznu, pitanje je da li će one biti izostavljene s obzirom da mnoge medijske kuće neće moći plaćati predviđene novčane kazne.

"Malo koji medij će moći plaćati kazne od 5 hiljada do 120 hiljada KM. Još što je problematično, je što se na pijadestal stavlja privatnost, zaštita ugleda i časti kao neka vrhunska vrijednost i pravo koje je nadređeno svim drugim pravima - pravu na slobodu izražavanja, pravu na slobodu mišljenja. Svi međunarodni standardi prave balans između ta dva prava. Međutim, ovaj zakon to ne predviđa. Takođe, ne radi se na unapređenju primjene Zakona o zaštiti klevete koji već postoji, a poseže se za novim zakonodavstvom i novom represijom nad novinarima", kaže Rudić.

Govoreći o slobodi novinara, kaže da se u praksi svaki dan na dnevnom nivou grčevito bore za komadić slobode.

"I bore se za prava da rade svoj posao bez pritisaka i na slobodan način. Sve vrijeme u raspravi o Nacrtu u vezi sa klevetom, govori se o tome kako se želi unaprijediti kvalitet novinarstva, ali novinar koji je pod pritiskom koji je pod prijetnjama, koji se suočava sa omalovažavanjem, fizičkim napadima, govorom mržnje, ne može biti slobodan novinar i ne može svoj posao raditi kvalitetno", kaže sekretarka BH novinara.

Trenutno navodi ima 300 sudskim postupaka protiv novinara i medija.

"Malo li je!", dodaje.

Zakon o medijima

Komenarišući izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da "nema ništa protiv da medijska zajednica pravi zakon o medijima", Rudićeva kaže da ne vidi nikakvu svrhu pominjanja budućeg zakona, dok se ne rješi pitanje u vezi sa povlačenjem izmjena Krivičnog zakonika RS.

"To je sada prioritet i nuđenje nekih novih rješenja je pokušaj da se okrene priča na sasvim drugu stranu, a ne da se rješavaju zahtjevi koje je novinarska zajednica postavila pred vlast RS", kaže Rudić.

Podsjeća da su BH novinari tražili da poslanici u NSRS skinu sa dnevnog reda Predlog izmjena Krivičnog zakonika RS, te da pošalju zahtjev Venecijanskoj komisii, da  procjeni koliko je taj Predlog u skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava i sa međunarodnim standardima zaštite prava na slobodu izražavanja.

"Venecijanska komisija je posebno tijelo Vijeća Evrope koju čine eksperti u oblasti vladavine prava i demokratije i sigurno mogu dati kvalitetne preporuke kako da se rješi pitanje klevete", kaže Rudić.

Ističe da su na čekanju zakon o transparentnosti vlasništva, koji bi mogao da rješi mnoga pitanja, kao i zakon o oglašavanju.

"Dakle, prije donošenja bilo kakvih novih zakona koji će biti intervencija u medijsku zajednicu, potrebno je usvojiti pomenute zakone", kaže Rudić.

Naglašava da su mediji jedina veza između građana i institucija vlasti i da su novinari ti koji omogućavaju da se na jezik građana prenesu odluke vlasti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()