Borba protiv afričke kuge traje: Eutanizirano više od 400 svinja

Petrović je ponovo apelovao da građani uginule svinje ne odlažu sami i ne bacaju nekontrolisano, ističući da je bilo i takvih slučajeva

30.06.2023. 19:20
  • Podijeli:
svinja pixabay-645520a1bc051.webp Foto: Pixabay

Na području Bijeljine, zbog pojave afričke kuge svinja, broj eutanaziranih životinja vići je od 400, u 16 domaćinstava gdje je ranije izvršena eutanazija i još 11 u kojima će to biti urađeno danas, naveo je gradonačelnik Ljubiša Petrović.

Mjesto za sanitarni ukop svinja je na parceli u Gornjem Dragaljevcu, gdje će nakon raščišćavanja terena biti izvršeno i postavljanje zaštitne ograde.

Dezinfekcione barijere postavljene su na osam lokacija u toku je nabavka još 60 ovih barijera, kao i dodatna nabavka 400 litara dezinfekcionih sredstava.

“Sa pripadnicima Komunalne policije dogovoren je pojačan obilazak lokalnih puteva i kanala u slučaju postojanja nesavjesnog odlaganja uginulih svinja, što je bio slučaj, nažalost”, naveo je Petrović na društvenim mrežama.

On je ponovo apelovao da građani uginule svinje ne odlažu sami i ne bacaju nekontrolisano, ističući da je bilo i takvih slučajeva.

“Time ćete biti direktni saučesnik u širenju afričke svinjske kuge i krivično ćete odgovarati”, poručio je Petrović.

On je naveo da je izvršen sanitarni odstrel divlje svinje i uzorak mesa poslat na Veterinarski institut Republike Srpske “Dr Vaso Butozan” i nije detektovan virus afričke svinjske kuge.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()