BIH razvija četiri vrste dronova i specijalnu municiju

Od četiri vrste letjelica, tri su kamikaze i izviđački dronovi, dok je jedna vrsta bombarder-izviđač

13.05.2024. 20:20
  • Podijeli:
dron-foto-everdrone.jpg

Bosna i Hercegovina je trenutno u procesu razvoja četiri vrste dronova i specijalne municije.

Od četiri vrste letjelica, tri su kamikaze i izviđački dronovi, dok je jedna vrsta bombarder-izviđač.

Izvor uključen u razvoj pojašnjava da se kamikaze dijele na malu kamikazu, koja nosi bojevu glavu, i dvije vrste kamikaze-izviđača, koje su naoružane i imaju opremu za izviđanje. Treći tip, bombarder-izviđač, opremljen je za izviđanje i nosi specijalno razvijenu municiju.

Ova specijalna municija, koja se koristi umjesto komercijalne, razvijena je zbog visokih troškova i problema s nabavkom standardne municije. Naš izvor ističe da je nova municija tehnološki naprednija, jeftinija i lakše dostupna za proizvodnju u BiH.

Razvoj se odvija unutar domaće namjenske industrije, a uključeni su inženjeri obrazovani u inostranstvu, ali koji žive u BiH. Kompletna proizvodnja bit će realizovana u bosanskohercegovačkim fabrikama namjenske industrije. Korišteni materijali, kao što su specijalna vlakna i kompoziti, takođe se proizvode u BiH i testiraju na licu mjesta. Ovi materijali su lakši i čvršći od aluminija i plastike.

U vezi s prigovorima da određena ministarstva nisu informisana o projektu, izvor navodi da se radi o fazi razvoja. Nakon završetka razvoja, svi aspekti projekta bit će provučeni kroz zakonski okvir i registrirani.

Proizvodnja će zavisiti od globalnog tržišta, a prvobitno će se proizvesti nekoliko primjeraka dok se ne pronađe kupac. Očekuje se da će projekat biti završen za pet do šest mjeseci, a tehnologija sklapanja bit će dodijeljena domaćim kompanijama namjenske industrije koje će moći plasirati proizvod na tržište.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez, ranije je izjavio da namjenska industrija ozbiljno radi na razvoju dronova, te da su već dvije države izrazile interes za kupovinu ovih proizvoda.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()