BiH ima tri vjetroelektrane: Na mreži bi u skorije vrijeme trebale biti još četiri

Vlada FBiH objavila je da su date prethodne saglasnosti za priključak na prijenosnu mrežu date za još četiri vjetroelektrane

15.01.2023. 01:00
  • Podijeli:
vjetroelektrane - pixabay-63b967af91074.webp Foto: Pixabay

Bosna i Hercegovina ima tri izgrađene vjetroelektrane, a na mreži bi uskoro mogle biti još četiri, izvještava Indikator.ba.

Dvije vjetroleketrane koje su sagradile državne elektroprivrede, sarajevska i mostarska - VE Podveležje i VE Mesihovina - prve su prikjučene na mrežu, a nakon toga proradila je i VE Jelovača kao prva investicija privatnog investitora - kompanije FL WInd, iza koje stoji širokobriješki Feal.

Federalna vlada objavila je prije dva dana da su prethodne saglasnosti za priključak na prijenosnu mrežu date za još četiri vjetroelektrane.

Još u novembru 2020. saglasnost je dobila VE Baljci investitora Tomkup d.o.o. Tomislavgrad instalisane snage 48 MW i planirane godišnje proizvodnje 145,8 GWh, a u aprilu 2021. godine VE Oštrc investitora RELAKS d.o.o. Posušje. Bilo je planirano da ove dvije vjetroelektrane budu puštene u pogon 2022. godine.

Vjetropark Ivovik, iza koje stoji firma VE Ivovik sa kineskim kapitalom takođe je bila planirana za puštanje u rad u 2022. godini, ali će prema najavama investitora to biti učinjeno u 2023.

Radovi su u punom jeku, a prije nekoliko mjeseci počelo je postavljanje turbina. Biće ovo najveći vjetropark u BiH instaliranw snage 84 MW, a očekivana godišnja proizvodnja električne energije bit će 260 GWh, što će biti dovoljno za više od 100 hiljada domaćinstava.

Još jedna vjetroelektrana je u fazi gradnje VE Ivan-Sedlo, (počela u posljednjem kvartalu prošle godine) investitora Suzlon Wind Energy BH, a na mreži bi trebala biti 2024. godine. Ova vjetroelektrana godišnje bi trebala proizvoditi oko 70 GwH.

Ukupna instalisana snaga kapaciteta u FBiH za koje su date prethodne saglasnosti za priključenje na mrežu iznosi 321,4 MW.

Osim ovih u različitoj fazi odmaklosti su i projekti VE Orlovača investitora HB Wind d.o.o., VE Debelo brdo investitora Koncig d.o.o., VE Pakline I i II investitora Kamen-dent d.o.o., VE Pločno investitora Energy 3 d.o.o., VE Široka Draga investitora Imres d.o.o. Livno, VE Dževa i VE Slovinj investitora Vjetroelektrane d.o.o. Glamoč, VE Gradina, istoimenog preduzeća iza kojeg stoji C.E.M.P. d.o.o. iz Hrvatske itd.

Radi se na i na projektima VE Škadimovac investitora WBL City project, a državna Elektroprivreda Republika Srpske već neko vrijeme radi na projektu Vjetroelektrane Hrgud, a odnedavno i na projektima VE Donja Trusina i VE Radimlja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()