Bez podataka o gledanosti televizijskih kuća u BiH: Da li je otvorena Pandorina kutija

Ko dobija koliko novca od marketinga zavisi od podataka o gledanosti

13.06.2024. 20:00
  • Podijeli:

Već nekoliko sedmica ne postoje podaci o gledanosti televizijskih kuća u Bosni i Hercegovini. Mjeritelja i dalje nema, jer onaj dosadašnji ne ispunjava nove uslove, propisane Pravilnikom Instituta za metrologiju BiH. Saga se nastavlja, a otvorena je i Pandorina kutija – šta se to radilo sa podacima o gledanosti u proteklih deset godina? Je li riječ o monopolu, manipulacijama i ogromnom marketinškom kolaču koji su dijelile pojedine TV kuće?

Ko dobija koliko novca od marketinga zavisi od podataka o gledanosti. Ekskluzivno pravo da te podatke saopšti godinama je imala isključivo agencija “Audience Measurement”. Tako su ogroman “marketinški kolač” deceniju unazad dijelile pojedine TV kuće, vjerovatno trenutno i najglasnije jer pomenuta agencija više nema mogućnost da bude mjeritelj. Upravo na potencijalne manipulacije sa podacima ukazivala je i bivša direktorica ATV-a Nataša Tešanović.

"Čitava ta saga je počela prije više od deset godina kada se Institut za metrologiju BiH, na čelu sa Zijadom Džemićem, inače tadašnjim funkcionerom vladajućeg SDA, ustvari proglasio nadležnim za pitanje mjerenja gledanosti. Naredba koju su tada donijeli ticala se mjeriteljstva i bila je faktički donijeta bez odgovarajućih zakonskih procedura, bez saglasnosti entitetskog instituta, potpuno protivna evropskoj praksi, jer je faktički uređaj za mjerenje gledanosti, dakle piplmetar proglasila uređajem za mjerenje vremena i kao takvim neophodna je bila verifikacija", ističe ona.

Tešanovićeva dodaje da je tada Institut predvođen Džemićem ovlastio agenciju "Audience Measurement" kao jedinu certifikovanu da verifikuje piplmetre.

"Da stvar bude potpuno apsurdna, neposredno nakon toga laboratorija je uređaje istoimene agencije, registrovane na istoj adresi proglasila validnim za mjerenje gledanosti. I tad smo već posumnjali da se radi o vrlo sumnjivoj raboti, koja će nažalost trajati godinama, bez obzira što smo mi pokušali da ukažemo da je to protivno evropskoj praksi, da uništava potencijalno tržište i konkurentnost", navodi Nataša Tešanović.

Medijske kuće trenutno su u nezavidnom položaju. Novog mjeritelja i dalje nema. Kako je ranije poručeno iz Instituta za metrologiju BiH, pojedini privredni subjekti im se obraćaju s namjerom da se informišu o procedurama, ali ne navode o kome je riječ. Mogućnost za mjerenje gledanosti otvorena je za svakog ko ispunjava uslove prema novom Pravilniku.

“Tehnika i tehnologija se u posljednjih deset godina promijenila i za očekivati je bilo da se promijene i uslovi neki za rad, odnosno za mjerenje. Podatke koje smo mi dobijali u proteklom periodu nekad mogu reći da su bili pomalo čudni. Rezultati su bili čudni. Neke televizije su imale jako dobre rezultate, pa i kad im idu smetnje oni imaju gledanost dok druge televizije nemaju ništa, a za koje opet smatram da su trebale imati nešta, ne misleći tu prije svega na našu kuću”, smatra direktor televizije K3 Branko Dakić.

Sud BiH nedavno je odbio zahtjev agencije “Audience Measurument”, te još tri televizije da se novi Pravilnik stavi van snage. Ta odluka još jedan je dokaz da je Institut za metrologiju na strani zakona, poručili su tada iz tog Instituta. Saga o mjerenju gledanosti se, po svemu sudeći, nastavlja. Čeka se mjeritelj koji bi, sigurno, trebao donijeti i nešto drugačiju, vjerovatno i realniju sliku medijske scene u zemlji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()