Banjaluka je ovih dana veliko gradilište, međutim ako se maknete iz centra priča je drugačija

Teniski teren, obnova Gajeve ulice, najveći gradski park, dio je onoga što mijenja - sliku centra Banjaluke. Da ruže, ipak, ne cvjetaju u svačijem dvorištu, primjetno je samo nekoliko kilometara dalje

31.05.2023. 22:45
  • Podijeli:

Banjaluka je ovih dana veliko gradilište. Na svakom koraku, ako koračate užim centrom grada, možete vidjeti radnike i građevinske mašine. Međutim, ako se meknete van užeg centra, problemi se samo gomilaju - ili kao u slučaju naselja Priječani, gdje problemi bukvalno plutaju.

Teniski teren, obnova Gajeve ulice, najveći gradski park, dio je onoga što mijenja - sliku centra Banjaluke.

Da ruže, ipak, ne cvjetaju u svačijem dvorištu, primjetno je samo nekoliko kilometara dalje. Tako mještani Lazareva, kažu, već danima nisu udahnuli punim plućima. Glavni krivac "Jelšingrad-Livar". Borba sa ovi problemom traje već dvije godine.

"Čak sedam dana zaredom nesnosan je smrad, faktički mi ne možemo da spavamo. Sramota je da mi par kilometara od centra grada  imamo faktički neki koncentracioni logor gdje nas truju gasom. U centru grada se uživa, sve je normalno, a mi ovamo imamo maltene ratnu zonu, par kilometara od centra grada", kaže Aljoša Dimitrijević, mještanin Lazareva.

Samo nekoliko stotina metara dalje, novo naselje i novi problemi.

Mještani banjalučkog naselja Priječani već godinama muku muče sa kanalizacionom mrežom. U 21. vijeku pojedini dijelovi ovog naselja čak nemaju ni pitku vodu. A samo nekoliko metara od glavne ceste nalazi se divlja deponija.

"Nerealno je da ne možemo uraditi 200 metara glavne saobraćajnice, da imamo sedam kilometara makadama koji su neuređeni, da imamo kanalizacionu mrežu koja još uvijek nije prošla kroz Priječane, imamo bankine pored saobraćajnice koja nije uređena već dvije godine", kaže nam predsjednik mjesne zajednice Priječani David Ponorac.

"Prije deset godina nama je svima zemlja isplaćena za put i svi smo dobili svoje pare, a grad se ni malo se sikira da se to napravi. REZ Kome da se žalimo, nikome, svako odbija od sebe, nisam ja zadužen za to", kazala je jedna  mještanka Priječana, Zorka Keršovan.

Na pitanje, zašto se mnogo više ulaže u centar grada u odnosu na naselja udaljena svega nekoliko kilometara, gradonačelnik kaže...

"Ljudi, u centru jedan, centru dva, Obilićevu, Starčevici, tim djelovima, pa tu živi najviše ljudi. Na kraju svi mi idemo u ovaj dio”, smatra gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.

I tu ne bi bilo ništa sporno, da pored već nabrojanih, Banjaluka nema još 53 mjesne zajednice.

“Mi imamo otprilike 30 miliona investicija koje možemo uložiti u 57 mjesnih zajednica, u Kuljane 2,5 miliona samo u put, put u Motikama dva miliona, put u Debeljacima 2 miliona”, dodaje Stanivuković.

Zvuči impresivno. Međutim, slika s terena, govori više.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()