Apel za oprez: Izazivali požar na njivama, pa poginuli

"Najveći broj požara na otvorenom su nisko rastinje i šumski požari, a ljudski faktor je glavni uzročnik"

16.02.2023. 16:28
  • Podijeli:
njiva-63ee20001b985.webp Foto: Pixabay

Policijska uprava Doboj tokom prošle godine evidentirala je četiri smrtna slučaja usljed požara tokom obrađivanja poljoprivrednih površina, dok ih je u 2021. godini bilo pet, izjavio je načelnik ove uprave Slobodan Radinković.

Radinković je rekao novinarima da su tokom prošle godine evidentirali 87 požara, što je povećanje u odnosu na 2021. godinu.

"Tom prilikom smo izvršili 64 uviđaja", izjavio je Radinković, koji je apelovao na oprez tokom proljetnih radova na poljoprivrednim površinama.

Vatrogasac iz dobojske Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Milenko Lazić rekao je da su tokom prošle godine imali ukupno 256 intervencija, kojim su obuhvaćeni i požari na otvorenom i zatvorenom prostoru.

"Najveći broj požara na otvorenom su nisko rastinje i šumski požari, a ljudski faktor je glavni uzročnik", naveo je Lazić, nezadovoljan stepenom svijesti kod građana uprkos brojnim medijskim upozorenjima i pozivima da vatrogasci budu prisutni tokom spaljivanja korova.

On je dodao da se malo građana odluči da pozove vatrogasce na asistenciju tokom spaljivanja korova, a kao opštu mjeru bezbjednosti savjetuje da se prije paljenja korov ili granje grupiše na jedno ili više manjih gomila, a prostor oko njih u pojasu od oko pet do šest metara očisti.

"Nikako ne spaljivati kada je jak vjetar. U vrijeme proljeća se jave vjetrovi koji lako šire požar", upozorio je Lazić.

On je naveo da je požare na otvorenom teško lokalizovati zbog vjetra, toplote i velike površine koja bude zahvaćena plamenom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()